1 (edited by loktibrad 2014-01-11 01:10:42)

Topic: RQ Money vsade so sebou :)

Musim pochvalit technicke prevedenie RQ Money a vdaka tomu rozne variacie jeho pouzitia.

Su rozne sovtvery pre domace uctovnictvo, nebudem riesit podrobnosti, ale vacsinu maju podobne. Su robustne, treba ich instalovat. Je verzia uctovnictva napr. pre Linux, iny SW je zase pre Windows, atd.

Ako obrovsku vyhodu vidim prave to, ze RQ money sa da pouzivat ako portable aplikacia. Da sa tak nosit trebars vsade na USB klucenke a pri dostupnosti pocitacov - neni problem skoro kdekolvek ho pouzit a zacat si prezerat udaje, ci uctovat.

Su vsak situacie, ked technika zlyhava. U SW je samozrejme, zeby to mal clovek riesit zalohovanim, tak tuto stranku dalej nebudem riesit.

Lenze, ked zlyha hardware - co v tom pripade ? Vela uzivatelov od vedenia domaceho uctovnictva odradza trebars to, ze sa pokazi PC a im staci evidencia v zosite. Ten maju stale pri sebe, neni zavisly na PC smile

Tak som chcel podobnu funkcionalitu pridat ako bonus k RQ Money. Ine uctovnictva maju problem pri poruche HW. Tu, vdaka portable funkcionalite, sa da robit podstatne viac.

Sam pouzivam klucenku a data kopirujem do PC /plus dalsie na klucenku/. Lenze, co ked bude niekde system nefunkcny, alebo sa dostanete k PC, kde ma niekto Linux, ci PC je bez HDD, alebo je HDD poskodeny ?

Je niekolko moznost, napisem par z nich:

1/ bootovaci USB flash s WinPE /funguje/
2/ bootovaci USB flash s ReactOS - je to free alternativa, ktora sa snazi nahradit prostredie Windows XP kompatibilne aj ovladacmi. Problemom je, ze niektore verzie maju problem so stabilitou samotneho systemu.
3/ linux s wine /rozoberiem neskor/
4/ prevadzkovanie cez terminalove sluzby, alebo VNC z ineho pocitaca. PC tak moze sluzit ako terminal a cez remote desktop by sa malo dat pripojit z tabletu, smartfonu. Avsak niekde musi bezat server a musi fungovat internetove spojenie.
5/ virtualizacia systemu s RQ money, pripadne zdielanie cez VNC a remote desktop
6/ portable verzia virtualizovaneho PC s RQ money /ak to niekto skusal, napiste podrobnosti/
7/ ine....?

Bod 1/ nebudem velmi rozoberat. Na internete je dost navodov, ako si urobit rozne bootovatelne USB flash disky s Windows a z toho sa da RQ Money spustit. Otazne je velmi, ze pravdepodobne dochadza k poruseniu licencnych podmienok a preto to nebudem rozoberat dalej.

Co je vsak zaujimavejsie - je bod 4/, da sa to urobit s Linuxom a to tak, ze to bude prenositelne medzi Windows i Linuxom.

Da sa tak vytvorit bootovatelny USB flash disk so systemom FAT32, ktory vidi ako Windows, tak Linux. Na nom moze byt nahrate RQ money. Z Windowsu, hadam z akehokolvek PC je mozne pristupit /neviete, ci to funguje aj pod Win98SE?/ - zatial pri starych verziach WIndows to mam otestovane, ze to chodilo aj s Windows 2000. Na USB flash disku je ulozeny image 4MLinuxu all in one edition - ktore obsahuje wine.
Link http://4mlinux.com/download.html
Alebo priamo na danu verziu:
http://sourceforge.net/projects/linux4m … dition.iso
Velkost suboru cca 129MB.

Cez jeho wine explorer sa da spustit a pouzivat RQ Money. Tusim iba all ine one verzia ma potrebny wine pre spustanie windows aplikacii.

Mozno to niekomu pomoze, ked sa mu pokazi HDD, alebo bude mat nejaky stary polofunkcny kram bez HDD. Moze vyuzivat vyhody oboch systemov, pripadne si nabootovat do Linuxu a odtial normalne uctovat. Skusal som to, zobrazuje to pekne aj diakritiku, zobrazuje grafy, daju sa pridavat zaznamy....

Kto mal rozne pokusy podobneho charakteru, alebo vyuziva RQ Money implementovane nestandardne /napr. na tablete/, budem rad, ked sa podeli o informacie. smile

Re: RQ Money vsade so sebou :)

Skusali ste niekto pouzit RQ Money v nejakom cloude ?

Databaza je nesifrovana, takze predpokladam, ze by sa to muselo zasifrovat napr. TrueCryptom, alebo nejakou alternativou. Clovek by si dal virtualny disk /mala kapacita/ do cloudu a odtial by pristupoval s RQ Money do neho odkialkovek k databaze.

Pouzivate niekto nieco take ?
----------------------------------------------------
Ak by to nefungovalo este by bolo mozne lokalne pouzitie so zalohou do cloudu. Uz nie take pohodlne, ale tiez pristupne odkialkovek.

Re: RQ Money vsade so sebou :)

já mám celé rqmoney na Google Drive. Používám ho doma, v práci, na cestách.
Díky synchronizaci mám u sebe vždy aktuální program i databázi.
Na druhou stranu bych si rád RQM zaplatil a podpořil autora, ale právě model použití v cloudu mi znemožňuje použít licenci v tom modelu, jak ji Slávik navrhl. Podle mě je tento licenční model trochu nešťastný právě pro takovéto použití, ale je to Slávikovo rozhodnutí, já ho respektuji a nadále u programu klikám na 1,2,3 po spuštění.

PS: TrueCrypt už nepoužívám od doby, co byl zrušený. Ale lze použít https://www.boxcryptor.com/

4 (edited by loktibrad 2014-07-02 10:59:02)

Re: RQ Money vsade so sebou :)

Cely program, ci len databazu na Google drive ?

Nerobilo by to s celym programom problem ? Predsa len niekde na cestach pristupovat mobilnym spojenim, je to dost pomale. Kebyze je rychla siet tak by to asi fungovalo OK.

5 (edited by Petr M. 2014-07-02 12:01:11)

Re: RQ Money vsade so sebou :)

já mám v google drive celý program a problémy nemám. syncují se jen změněné soubory, což je za běžných podmínek (kromě vydání nové verze RQM) pouze databáze a ta má u mě jen 250kb (to ani nestojí za řeš i při mobilních přenosech)
Tu mám taky jako jedinou šifrovanou BoxCryptorem.
Potažmo je možné použít i toto na šifrování https://www.cloudfogger.com. Má to trochu méně funkcí než BoxCryptor, na druhou stranu je to ale je to celé free a zdarma, což BoxCryptor v určité chvíli není.

Re: RQ Money vsade so sebou :)

Takze ono to ani neni ulozene v cloude, len synchronizovane v cloude ?

Mne islo skor o tu variantu, ze  databaza je ulozena iba v cloude, povedzme aj s programom. Dajme tomu, ze to cele bude mat 30MB, lebo clovek bude chciet mat v sifrovanom disku program + databazu + X verzii databazy. Tahalo by sa to len po sieti /z cloudu/ a pri zavreti programu a odpojeni, by v PC nic nezostalo. Online praca s programom aj databazou, akoby robil na sietovom disku.

Nechcel by som nechavat na synchronizaciu - napr. ako ma dropbox, ze clovek si to zmaze z PC a z cloudu to zmizne tiez.

7 (edited by Petr M. 2014-07-02 12:52:34)

Re: RQ Money vsade so sebou :)

No ... a jak se chceš do toho cloudu připojovat, aby jsi to měl online z cloudu?
Princip všech těch cloudových služeb je vždy o synchronizaci lokálního adresáře do cloudu. Pokud nevíš jak cloud funguje, doporučuji nejdřív nastudovat.
Každopádně jsem už teď napsal o 2 příspěvky víc, než jsem měl v plánu, nevím jak ty, ale já na podobné vleklé debaty nemám čas.
Možnosti jsem popsal a tím končím.

Re: RQ Money vsade so sebou :)

No ... a jak se chceš do toho cloudu připojovat, aby jsi to měl online z cloudu?

Jednoducho. Ako na mapovany sietovy disk, ktory by bol aktivovany cez portable aplikaciu, po zadani mena, hesla.

Re: RQ Money vsade so sebou :)

ano, i takové nástroje existují. ale je to jako se drbat levou rukou za pravým uchem.
ty tu v jednom příspěvku hekáš, že se bojíš, aby to na cestách nebylo pomalé a náročné na datové přenosy a v druhém příspěvku vymýšlíš variantu, jak to tahat právě online z cloudu.
co si tedy nejdřív ujasnit strategii, priority a pak položit dotaz? oni ty dvě varianty totiž zrovna ruku v ruce nejdou.
stále si myslím, že varianta lokálního uložení s následným syncem do cloudu je ideální na rychlost datový přenos i jednoduchost.

10 (edited by loktibrad 2014-07-04 10:18:14)

Re: RQ Money vsade so sebou :)

Petr M. wrote:

ano, i takové nástroje existují. ale je to jako se drbat levou rukou za pravým uchem.
ty tu v jednom příspěvku hekáš, že se bojíš, aby to na cestách nebylo pomalé a náročné na datové přenosy a v druhém příspěvku vymýšlíš variantu, jak to tahat právě online z cloudu.
co si tedy nejdřív ujasnit strategii, priority a pak položit dotaz? oni ty dvě varianty totiž zrovna ruku v ruce nejdou.
stále si myslím, že varianta lokálního uložení s následným syncem do cloudu je ideální na rychlost datový přenos i jednoduchost.


Strategia je jasna, tak ako som to napisal a nemusi sa vobec vylucovat.

Program samotny je postradatelny, takze sa da vzdy aj pri zniceni, poskodeni, instalovat z webu. Najdolezitejsia je databaza. Ide o to, mat data CHRANENE, ZALOHOVANE, pripadne ARCHIVOVANE.

Bolo by mozne mat mensi virtualny sifrovany HDD, povedzme 500kB a do toho pristupovat online, kde by v nom bola iba databaza.

Predstavme si situaciu, ze na PC su zalohy, ci sifrovane databazy a dostane sa do PC virus, ktory maze, alebo prepisuje-sifruje subory. V takom pripade znici zalohy programu, infikuje a znici databazu a data sa synchronizuju aj do cloudu, kde ich prepise.

System sa da nahradit novym, program sa da stiahnut, data sa nahradit nedaju, pokial neni zaloha. A tu chcem mat vzdy poslednu, najaktualnejsiu.

Niektore cloudy maju file versioning, ze sa daju obnovit spatne zmazane subory. Pri prepise vsak nejde o zmazany subor a zmeny sa daju vratit spat len s istym limitom, kde po jeho prekroceni sa uz k tym datam neda dostat spat.

Preto hladam riesenie, kde pri infekcii PC by nezlikvidovalo aj data, alebo by ich niekto neukradol z PC.
Napr. clovek robi nie na svojom PC a chce mat BEZPECNY pristup k najnovsej verzii v cloude bez toho, aby musel instalovat niekomu nieco do PC.

Proste miesto USB flash disku vyuzivat cloud a nemusiet nechavat v niektorom PC data, ak mi vadi, ze by to tam ostalo.

Prenositelnost - portable verzia, je jenda z obrovskych vyhod RQ Money, pretoze ak je nieco viazane iba na jeden pocitac a ten sa pokazi, musi sa nieco instalovat, konfigurovat, ci opravovat.... A v tom je ta krasa, ze ak je to mobilne, tak na pocitaci nezalezi.  smile

Este by to slo virtualizovat a pristupovat na nejaky vzdialeny server cez RDP protokol a mat to vsade, oddelene, ale to uz je ako ist s kanonom na zajace - pre osobne potreby  smile

11

Re: RQ Money vsade so sebou :)

Len aby bolo jasne, ak je PC infikovane a pripojis disk z cloudu tak o data na nom mozes prist rovnako ako keby to bol lokalny. Jedinou obranou v takomto pripade je oddelena zaloha ktoru z aktualnych dat urobis na neinfikovanom systeme po overeni integrity dat.
Osobne pouzivam virtualny disk vhd zasifrovany bitlockerom, ktory sa da pripojit a namapovat na rovnake pismeno v kazdom pocitaci ktory mam, takze program nema problem s hladanim databazy a integritu overujem pomocou kontrolnych suctov vsetkych suborov na danom virtualnom disku.

Re: RQ Money vsade so sebou :)

Len aby bolo jasne, ak je PC infikovane a pripojis disk z cloudu tak o data na nom mozes prist rovnako ako keby to bol lokalny.

V momente ked sa pripajam na cloud alebo k uctovnictvu ja, tak na 100 percent neni nic zavirene. Na to mam mechanizmy, ktore sa o to postaraju.

Ak by sa vsak jednalo o data, ktore by som tam nechal v PC bez dozoru, vtedy by som si nemohol byt isty. Napr. ak PC zdielam, alebo ho pouziva niekto iny.

Preto je problem, ak by som tam data nechaval na synchronizaciu a nieco sa s nimi stane, tak sa synchronizuju do cloudu uz tak poskodene. A preto hladam riesenie, kde mozem s datami pracovat lokalne, nemusim ich v PC nechavat a do cloudu si ich ulozim kedy chcem, bez instalacie SW na PC. Preto su idealne portable verzie. Pripojim, nakopirujem, odpojim. Je to v bezpeci, ak mam aj inde zalohy a na PC nezalezi, co sa s nim stane. Malware, co by infikoval aj pocitac, kym som prec, sa nedostane do cloudu a ked sa dostanem zase ja k PC, tak ho uz budem mat ciste a bez malware. Ale keby to poskodilo data, tak data a zalohy, tak ostanu poskodene. Do clodu by vsak nemalo ani infikovane PC sa sancu dostat /pri dodrzani bezpecnostnych opatreni/.

Re: RQ Money vsade so sebou :)

Loktibrad: zase je to o možnostech cloudu a jejich znalostech. Třeba Google má cloud řešený tak, že se můžeš dostat v historii souborů téměř libovolně zpět k předchozím verzím a obnovit je. i pro případ, že ty tedy něco špatně upravíš, něco se ti pokazí, či smaže to jednoduše obnovíš z předchozí verze.

Mě přijde, že řešíš naprosté ptákoviny a trávíš tím neúměrně mnoho času. Tomu odpovídá i kadence a obsah tvých příspěvků zde. Pokud věnuješ každé záležitosti tolik času, co RQM, tak musíš být nadčlověk.