Topic: Ako uctovat.....?

Ako uctujete napr. akcie, alebo podielove fondy ? Ak chcete mat napr. evidovanu hodnotu, aku to malo v urcite obdobie/?

Napr. clovek investuje do podieloveho fondu, ktory mal nakup za X prostriedkov. Z toho mu ide nieco na reziju fondu, poplatky atd. Na druhu stranu su tam urcite podielove jednotky a to v case kolise. Clovek by chcel mat napr. evidenciu, ako to kolisalo /napr. kazdy mesiac, alebo tyzden si zapise tam hodnoty/.

Ako to evidovat ?

Samozrejme ako prijem/vydaj sa to evidovat neda. Celkom by sa mozno hodil novy druh operacie HODNOTA.
Alebo sa to da nejak sikovne aj teraz - tak aby tie hodnoty vedelo priemerovat, ci ukazat ich graf priebehu ?

Re: Ako uctovat.....?

No, já si to řeším jednoduše. jednou za měsíc si hodnotu akcií a fondů ponížím/povýším na aktuální hodnotu/úroveň.
Bohatě mi to stačí, přiznám se že v RQM nemám potřebu toto sledovat nějak víc. Jediné čeho tím dosáhnu je, že vidím průběžné časové změny po měsících.
Akcie a fondy považuji osobně za úplně samostatnou kapitolu, kterou ovládám přes nástroje k tomu určené a ty mají dostatek sofistikovaných nástrojů na sledování všeho možného.

Víc bych to do RQM netahal.

Naprostý souhlas s Petrem M !!!!!!

4 (edited by loktibrad 2014-04-04 06:17:58)

Petr M. wrote:

Jediné čeho tím dosáhnu je, že vidím průběžné časové změny po měsících.

Zvysenim, alebo znizenim pocitatocnej hodnoty uctu to robim tiez. Ale zaujima ma aj ta historia. Napr. podielove fondy su dnes typicky produkt, ktory ponuka skoro kazda banka, tak by som rad uz sledoval vyvoj hodnoty z historickeho hladiska. Samozrejme, da sa to urobit cez Excel, ale sikovne by to bolo nejak evidovat v RQ Money.

Je to nieco podobne, ako keby niekto mal ucet v cudzej mene a potreboval vediet kurz z urciteho dna.

Napada ma uctovat transakcie s nulovou hodnotou a v texte napisat hodnotu. To poskytne aspon informativnu hodnotu, avsak bez dalsich moznosti s tym narabat.

Btw, akcie a fondy - niektore ine SW na domace uctovnictvo ponukaju ako standard tiez. Trebars v zahranici do toho investuje vacsina domacnosti.

Mě to přijde naprosto zbytečné.
Na podílové fondy a akcie má každá společnost, která to poskytuje svoje vlastní nástroje a grafy, tak proč to honit přes RQM?
Mě to přijde jako snaha si do RQM nacpat úplně všechno ... s trochou nadsázky jen čekám, kdy přijdeš s požadavkem jak tam psát, kolikrát denně jsi vykonal potřebu big_smile
Ne, teď vážně ... vymýšlí se tu naprosté hovadiny. S akciemi a fondy pracuji denně a tohle by mě fakt nenapadlo!

6 (edited by loktibrad 2014-04-04 10:06:25)

Petr M. wrote:

Mě to přijde naprosto zbytečné.
Na podílové fondy a akcie má každá společnost, která to poskytuje svoje vlastní nástroje a grafy, tak proč to honit přes RQM?
Mě to přijde jako snaha si do RQM nacpat úplně všechno ... s trochou nadsázky jen čekám, kdy přijdeš s požadavkem jak tam psát, kolikrát denně jsi vykonal potřebu big_smile
Ne, teď vážně ... vymýšlí se tu naprosté hovadiny. S akciemi a fondy pracuji denně a tohle by mě fakt nenapadlo!

Pretoze napr. investicie do fondov cez poistovnu /robil som ich pre 10timi rokmi, teraz viem, ze to bola hlupost/, maju dopatratelne kurzy iba par rokov naspat. Naviac co poistovne zverejnuju, tak mlzia, mlzia, mlzia....

Co sa tyka napchat do RQ Money vsetko - je to predsta nastroj pre uctovnictvo, financie. A tam patria penazne prostriedky, valuty, devizy, uvery, akcie, podielove fondy.....atd. Nevidim dovod pouzivat X nastrojov a medzi nimi si robit potom nejake medzisucty, ak by to efektivnejsie a pohodlnejsie islo z jedneho programu. Iny SW na domace financie taketo moznosti ponuka, tak ma zaujimalo, ako sa to uctuje v RQ money. Teraz viem, ze tato oblast je iba minimalna.

Ad ine evidencie - neni zle si vselico evidovat. Na to dobre padnu poznamky, ked clovek po rokoch sa dopatria k niecomu, co aj zabudol big_smile Napr. si uctujem podrobnu evidenciu potravin, aby som si mohol udrziavat priblizne pomer spotreby za urcite obdobie a planovat nakup do zasoby, pripadne pri niektorych polozkach zase dodrziavat kriteria, ktore som si stanovil na dodrziavanie zdravsieho zivotneho stylu /napr. aby neprevladali niektore potraviny nad dalsimi a podobne/.

Nie kazdy pracuje s fondami a akciami. Investoval som do niecoho pred 10timi rokmi, inde zase som pravidelne rocne platil a teraz to po 10tich rokoch zacal analyzovat a zistujem, ze aj ked mal clovek akciove fondy a poradcovia mu mazali med okolo huby, tak po jednoduchom spocitani vydvavkov a zostatku, je clovek este na tom v strate /vacsinou som investoval cez poistovne s minimalnou poistkou - vtedy to banky este neponukali/.  U bank bol vyvoj sice lepsi, ale tiez pocas dlhych rokov je tam stale strata. Strata napriek tomu, ze grafy spolocnosti ukazuju ako to rastie. Nehovoriac to tom, ze niektore sa nedaju ani kontrolovat v realnom case, ale skor spatne po 3 tyzdnoch.

Tak sa len snazim vyuzit co mam, na lepsiu evidenciu, aby som nemusel vymyslat uz vymyslene, kedze sa v tom zas tak dobre neorientujem /fondy/. Ale nakoniec bude na to Excel/Calc asi najlepsi  smile