Topic: Kurzovní lístky ČNB

Niekomu sa možno zíde programček, ktorý som zhotovil v týchto dňoch. Ide o prenosný (portable) program na sťahovanie kurzových lístkov z Českej národnej banky (porovnávanie mien, grafické prehľady, možnosti tlače či kopírovania a iné funkcie).
Už predtým som urobil podobný program, ale v staršom programovacom jazyku Rapid-Q. Novší program je vytvorený v moderjnejšom programovacom prostredí Lazarus (založený na Pascale), mal by byť hlavne rýchlejší (i keď veľa tých funkcií zatiaľ v tejto prvej verzii nemá). Môžete ho nájsť na tejto stránke.
Akékoľvek pripomienky k programu sú vítané (češtinu som tvoril sám, asi to nebude na 100%).  smile

Doplnené 3.10.2014: Včera som dal nesprávny odkaz na nový program. Dnes je to už opravené.

Post's attachments

kuli_cnb.png 93.51 kb, file has never been downloaded. 

You don't have the permssions to download the attachments of this post.

2 (edited by petrsimanek 2014-10-03 17:35:37)

Re: Kurzovní lístky ČNB

Ahoj Slavik,
ten prográmek jsem kdysi používal (jeho původní verzi RQ Kuli).
Děkuji za něj, je užitečný.
Zbývá jen opravit drobné detaily v češtině: Nastavění > Nastavení; Přednastavěná > Přednastavená; polrok > pololetí; dozadu > zpět.

Editováno 3.10. v 17:35 hodin:
Po prvním stažení jsem program rozbalil, spustil a vše fungovalo OK. Poté jsem další kopii přesunul do jiné složky, fungovala také, ale po přejmenování složky z 'KULI_CNB' na 'Kuli ČNB Portable' přestala fungovat a hlásila chybu databáze (kterou jsem si nepoznamenal).
Později dnes na stejném počítači je už vše v pořádku a chybu nedokážu vyvolat znovu.

Petr Šimánek

Diakritika v názve adresára (v tomto prípade písmeno Č) spôsobuje haváriu programu. Opravím to spolu s češtinou a v pondelok vydám novú verziu.
Vďaka za pomoc.

4 (edited by kinlei 2014-10-06 09:42:04)

Ahoj Slavik.

Mám také pár drobností k češtině:
Kurs x Kurz (obojí je možné, ale doporučuji tento tvar slova sjednotit v celém programu, osobně se přikláním ke tvaru KURZ)
Informace o vybraném DNU > Informace o vybraném DNI
Krajina > Země

Jinak co se týče svátků:
Tak v srpnu žádný nemáme, asi došlo k záměně měsíce a dne má to být 8.května (8.5.) Den vítězství.
Jinak dobrá práce.

Vďaka za pripomienky, všetko som (dúfam) opravil a umožnil znovu stiahnuť.
Web stránka Kurzovního lístku ČNB.

Není oprava:
Informace o vybraném DNU > OPRAVIT NA > Informace o vybraném DNI

A ještě jedna maličkost co se týče svátků:
Chybí  ještě - 26.prosince - 2. svátek vánoční
Nevím jak, ale z prvního příspěvku mi to vypadlo.  big_smile

Jinak pod menu Graf jsou položky s texty Zkopírovat a Vytisknout.
Samozřejmě z pohledu češtiny je to naprosto v pořádku.
Ale v programech s českou lokací bývá zvykem text Kopírovat a Tisk.
Už jsem si toho všiml i v RQM, prostě oko je zvyklé na jisté texty a rychleji je identifikuje.

Vďaka, kinlei, za upozornenie, opravil som.

Ahoj, souhlasím se vším, co napsal kinlei.
Když už jsme u té češtiny, tak současné možnosti pro umístění legendy popisují KAM ji chceme umístit, tedy například 'nahoru vlevo'. Po jazykové stránce opět naprosto v pořádku, ale logičtější a srozumitelnější mi připadá volba KDE bude legenda umístěna v grafu, tedy 'nahoře vlevo, nahoře uprostřed, nahoře vpravo ... dole ...'
Jinak nová verze programu funguje perfektně, a to i když je umístěn ve složce s diakritikou.
Děkuji

Pripomienky akceptované, srdečná vďaka obidvom za konzultácie z češtiny.  cool

Dnes vyšla nová verzia programu Kurzovní lístky ČNB . Opravuje chybu pri sťahovaní kurzového lístka a pridáva nejaké drobné vylepšenia.