Co sa tyka sifrovania v 2.3.3 testovacej:
1/ po zasifrovani databazy je tato ulozena tak, ze SQL prehliadac ju vobec neberie ako SQLite databazu. Externe v nej neni nic viditelne ani prehliadacom, ani textovym editorom. PARADA
2/ lenze... po zadani hesla je komplet databaza DESIFROAVANA na disku.
Urobil som nasledujuci pokus. Sifrovanu databazu som v momemte otvorenia, kopiroval. Ziskal som desifrovanu heslovanu databazu. Heslo som zrusil a dostal sa bez znalosti hesla k datam.
V podstate toto sifrovanie je nieco ako pouzitie externeho sifrovania s verziou 2.3.2. Po prihlaseni - je databaza volne pristupna, desifrovana, co je skoda.
Pretoze takto je mozne, bez znalosti hesla, dostat sa ku kopii databazy, ked je desifrovana a ostatne je uz lahke.
Nedalo by sa to urobit tak, ze databaza bude aj po zadani hesla, desifrovani, na disku stale sifrovana ?
Takto by uplne stacilo, keby nejaky program, urobil kopiu po desifrovani a je to na tom istom, ako bolo...
Alebo bezpecnejsie by mozno bolo, keby bol pouzity iny postup:
- databaza nebude sifrovana ako celok
- v databaze budu sifrovane iba zaznamy, cize bude citatelna SQL browserom, udaje vsak budu necitatelne.
- program by otvoril databazu. Mal by v sebe ulozeny tajny kluc a ten s pomocou uzivatelskeho hesla, by generoval jednoznacny identifikator - kluc2, ktory by sa pouzival na sifrovanie udajov v databaze. Takto by databaza bola na HDD mala stale sifrovane udaje. Program by si kazdy zaznam desifroval na obrazovku, pri pouzivani, operaciach.
Neviem, ake by to bolo programovo narocnejsie, alebo narocnejsie na vykon, operacie pri fungovani.
Ale stavajuce sifrovanie je v podstate ta ista moznost zabezpecenia, aku mal uzivatel doteraz, ked nad tym zvolil externy sifrovaci program.
Ono by to mozno nebolo treba ani sifrovat silnymi siframi, stacila by Cezarova sifra, ked k textu sa pripocita nejake posunutie. Povedzme text v databaze:
ABCDEF
pri pouziti sifry: 214 by vyzeral:
ABCDEF
214214
--------------
A+2, B+1, C+4, D+2, E+1, F+4,....
Cize vysledne: CCGFFG
Pre desifrovanie sa to zase spatne odpocitava rovnako. Takto by bolo mozne ukladat zaznamy rovno sifrovane + povedzme pouzitie aj terajsieho silnejsieho sifrovania.
3/ ad pocet poloziek v menu: je to uz o nieco lepsie.