1 (edited by Brano 2014-12-09 10:56:32)

Topic: Ako účtovať ... ?

Ahojte, rád by som sa opýtal, ako zapisujete do RQM takúto situáciu:
Zaplatím z môjho BÚ (bežného účtu) za mňa aj za moju priateľku nejakú položku v hodnote 100 EUR.
Následne mi ona polovicu sumy vráti (napríklad na ten istý BÚ).
Podľa správnosti napíšem: Výdaj 100 EUR, Príjem 50 EUR
Zostatok na BÚ bude v poriadku, ale v Štatistike sa ukáže, že som v danom mesiaci minul 100 EUR a „zarobil" 50 EUR...čo v konečnom dôsledku nie je pravda, keďže som v skutočnosti minul len 50...
Ja to robím tak, že zapíšem v BÚ len môj výdaj 50 EUR (keď mi to vráti v hotovosti, tak napíšem ešte 50 EUR ako prenos z BÚ do Peňaženky), lenže potom mi to celkom nesedí s výpisom z účtu.
Ako takéto veci zapisujete vy? Ďakujem za tipy.

Re: Ako účtovať ... ?

Ja by som Ti odporučil nasledovný postup (na jednom a tom istom účte):
a) výdaj 100 EUR (osoba Ty),
b) tiež výdaj - 50 EUR (osoba Ona). Mínusový výdaj je v tiež príjem, ale presnejší, keďže je to v podstate zníženie Tvojho výdaja).

Tak máš prehľad o výbere i vrátení. Príjem nebudeš mať žiadny (teda nič nezarobíš), v skutočnosti len minieš 50 Eur (t. j. - 100 Eur a + 50 Eur). Môže byť?

3 (edited by loktibrad 2014-12-09 13:15:37)

BRANO,

je to domace uctovnictvo, nie podnikove a tak nemusi sediet zaznam v uctovnictve s vypisom, ak sedi zostatok. Da sa to urobit napr. aj takto:

- zaplatis vydavok 100EUR z BU, zapises vydavok 100EUR.
- ona ti vrati 50EUR na BU, tak opravis zaznam 100EUR na 50EUR. Zostatok na BU sedi a je fuk, ze tam bol nejaky pohyb, ked v uctovnictve to mas pre statistiku zauctovane.
To je ta najjednoduchsia varianta.

- ak by to vratila v hotovosti, tak by som uctoval 50EUR vydavok z BU a 50EUR prevod hotovosti z BU na hotovost, ako si pisal.
--------------------
Ak sa to deje dlhodobo a casto, tak mozes zalozit ucet napr. BU Priatelka-prevody /alebo len prevodovy ucet vseobecny/ a na tento ucet robit iba prevody, nie vydaje. Pri robeni statistiky vydajov to nikde nebude fingovat, lebo z toho uctu pojdu iba prevody. Alebo zapisovat len vydaj 50EUR a ten prijem zapisat ako prevod, ktoremu ponechas plusovu cast, ale minusovu zmazes. Taktiez prevodovy ucet mozes pri statistikach odfiltrovat prec, alebo ho pred statistikami oznacis ako archivny a takto to neovplyvni ani statistiku.
--------------------
Da sa to robit aj ako pisal SLAVIK, ale ak sledujes statistiku na osoby, tak ty mas spotrebu 100EUR /co neni pravda/ a tvoja priatelka by mala spotrebu o 50 EUR nizsiu, ako skutocnost. Co tiez neni pravda.

loktibrad: nemohu si nerýpnout. Jsem rád, že jsi si konečně uvědomil, že je to program na domácí účetnictví a ne SAP. Teď už jen, aby tomu odpovidali i tvé příspěvky smile

Slavomírov nápad sa mi pozdáva najviac - jednoduchý a účinný. Ak groše vráti v hotovosti, tak dám Hotovosť - výdaj -50 EUR a je to.
Ďakujem za cenné rady.

Ahojte,
chcel by som sa opýtať ako zapisujete do RQM úroky napríklad z termínovaného vkladu.

Príklad: Mám v OTP vložených 1000 EUR, po roku si ich nechám vyplatiť na BÚ do MBANK. Na účet mi príde 1020 EUR.
Ak si dám jednu transkaciu PRESUN z OTP do MBANK 1020 EUR, tak mi v OTP svieti stav účtu - 20 EUR.

Mám spraviť dve transakcie? Jeden PRESUN 1000 EUR a jeden PRÍJEM 20 EUR (s popisom, že úroky)?
Ako to zapisujete vy? Ďakujem za rady.

7 (edited by loktibrad 2015-08-26 22:47:40)

Prijem uroku na akykolvek ucet, je vzdy prijem. Presun z uctu na ucet, je vzdy presun.

Mas v podstate jedno, ci prijmes peniaze z urokov na OTP ucet a potom urobis presun penazi na iny ucet, alebo prijmes rovno uroky na iny ucet a potom urobis presun zostatku z OTP na ten isty ucet.

Osobne si myslim, ze je lepsia presnost. Prijal si uroky v OTP, na OTP ucet, potom si urobil presun. Pri presune je uz jedno, co presuvas - tam uz je dolezita len suma.