1 (edited by loktibrad 2015-02-14 08:48:02)

Topic: Rozdiel medzi nakladom a vydajom a uctovanie

V klasickom uctovnictve je rozdiel medzi nakladmi a vydajmi.

Kym vydaj je okamzity vydaj financnych prostriedkov, tak naklad znamena to, ze nemusi ist o vydaj penazi, ale je to len naklad /napr. odpisy/.
---------------------------------------
Teraz realna situacia:

1/ ked chcem, aby bola podrobna evidencia, musi sa podrobne uctovat.
2/ ak chcem vierohodnu statistiku, musim porovnavat vzdy to iste a nie hrusky s jablkami

No a tu nastava problem pri uctovani v beznom hospodareni. Povedzme, ze vdaka rozpoctu /z Excelu, nie tomu integrovanemu v RQ Money/ clovek mesacne hospodari stabilne.

Ale - su situacie, kedy musite nieco kupit vo velkom, mate velky VYDAJ. K spotrebe vsak dochadza povedzme viac mesiacov, vdaka comu takuto polozku vo vydaji v danych mesiacoch clovek nema.

Potom statistika vydajov hovori o tom, ze v jednom mesiaci /kto si to uz bude po rokoch pamatat/ - som mal velke vydavky a povedzme prekrocil rozpocet a v dalsich mesiacoch boli zase mensie vydavky, alebo vyrovnany rozpocet /to co clovek usetri, casto minie ked rozpocet ukazuje, ze minut moze/.

V podstate je nesulad medzi ekonomickou spotrebou /nakupom/ a realnom spotrebou /spotrebovanim produktov/.

Toto by mohol riesit druh transakcie NAKLAD, keby bol...

/Chapem, ze asi dost ludom by to prekazalo, lebo by mali problem v rozlisovani a mylilo by ich to/.

Ale kedze neni, je to problem, lebo statistika ukazuje, ze cyklicky dochadza k presahovaniu rozpoctu, co neni pravda. Neda sa tak celkom objektivne hodnotit hospodarenie.

Ako to riesite u vas ?

2 (edited by loktibrad 2015-02-14 08:59:55)

Re: Rozdiel medzi nakladom a vydajom a uctovanie

Zatial to riesim len EKONOMICKY a to:

zauctujem vydaj. Platbu vsak robim nie z bezneho, ale z mimoriadneho rozpoctu.
V nasledujucom obdobi uplatnim pomernu cast vydaju, ktory by prisluchal danemu mesiacu a urobim z neho presun /trebars na setriaci ucet/.

Tym, ze to bol PRESUN, peniaze boli ponizene o hodnotu, ale nedoslo k ich spotrebe.
Ak presun neurobim, peniaze ostanu v rozpocte, kde su ako nevyuzite a tam je vzdy rychla moznost, ako ich prerozdelit inam a minut.

Problem vsak je, ak chcem vidiet statistiku ekonomickej SPOTREBY. Tu neuvidim presnu mesacnu, lebo v dalsich mesiacoch nepotrebujem kupovat to, co mam uz kvantum v zasobe.

Na toto by sa celkom hodil nejaky institut NAKLADU, alebo vymysliet nejaky sposob, ako to zauctovat tak, aby to bolo objektivne aj pre statistiku.

Nejake napady ? smile

3 (edited by loktibrad 2015-02-14 09:13:35)

Hmm, ked som to tu tak pekne napisal a zamyslel sa viac, tak ma napadol tento postup:

- v danom mesiaci mam spotrebu nieco X
- kupim napr. X+5
- zauctujem iba X ako naklad a ten zostatok zauctujem ako PRESUNU zostavajucej sumy z daneho uctu niekam.
- kedze PRESUN sa sklada z dvoch casti, plusovej a minusovej, tak minusovu cast necham, lebo tam bol vydavok ale nie naklad a plusovu uplne zrusim, lebo realne nechcem presun, ale naklad.
- na ucte tak ostane spravny zostatok /cast vydaja bude teda uctovana normalne a cast ako presun bez kladnej polozky iba s minusovou/.

V dalsich mesiacoch vygenerujem transakciu PRESUNu z uctu bezneho hospodarenia na sporiaci - u ktorej zmodifikujem odpocitatelnu polozku, ktoru zmenim na typ VYDAJ. Ostane tak polovicny presun ktory neovplyvni prijem, ale bude to uctovane ako vydaj, aj ked nim realne nebude.

Takto bude statistika neovplyvnena tym, ze sa urobili nakupy do zasoby, ktore vsak neboli v ramci mesiaca spotrebovane.

Trochu krkolomne, ale mohlo by to fungovat. Co poviete ?  smile 

Alebo nejaky iny napad ? Riesili ste niekto nieco take ?

Tak som asi nasiel jednoduchsie riesenie pre statistiku vydavkov a nakladov.

Skryte naklady vznikaju, ked kupujem nieco z rezervy, ale cerpat /spotreba/ sa to bude v beznom hospodareni.

Mam vytvorenu menu REZ pre ucty rezervne a EUR pre bezne hospodarenie. Na zaklade filtru meny REZ, alebo EUR /alebo vsetkeho/ mozem rozlisovat bezne hospodarenie od celkoveho, alebo rezervneho.

Dnes ma napadlo, ze ak vytvorim vydavky v skupine REZ uctov, ktore ovplyvnuju EUR hospodarenie, ak v buducich mesiacoch uz z EUR uctov nebudem kupovat nic, lebo budem cerpat zo zasob/rezerv, tak mi staci vytvorit virtualny ucet medzi EUR uctami - napr. EUR zuctovanie nakladov. Takto potom sa da porovnavat bezne hospodarenie kazdeho mesiaca na zaklade celkovych nakladov. Ak tento ucet oznacim ako  archivny, tak statistika bude ukazovat hospodarenie celkovych vydavkov /nie vsak uz nakladov/.

Myslim, ze je to celkom pouzitelne riesenie, snad to este niekomu pomoze  smile