Topic: přechod na nové období

Ahoj, mám takový dotaz. Každý účetní program má položku "přechod na nové účtovací období" (jedno jestli měsíc či rok), přičemž dojde k přenosu stavů a výmazu DB. Já jsem si to udělal teď ručně, ale je to docela opruz, pokud má člověk více účtů.
Je nějaká možnost přímo v programu?
Díky

Re: přechod na nové období

Ahoj,
každý účtovný program to môže mať, s tým súhlasím.
Ale tento program nie je účtovný (nikdy som to netvrdil, skôr vyvracal). Je určený pre domácnosti, študentov, dôchodcov a pod.
Takíto užívatelia nepotrebujú vôbec žiadny prechod na nové účtovné obdobie.
Jednoducho si nastavíš filter a máš údaje, ktoré potrebuješ. big_smile To nestačí?
Je pravda, že tí náročnejší to riešia fintami (napr. na každý rok si založia novú účet, ktorý po skončení obdobia skryjú ako "archívny").
Iní si založia novú databázu a preklopia si len zostatky.
Ja tomu nefandím (a priznám sa, že aj nerozumiem, prečo si komplikovať život). Prečo by som nemohol mať všetky údaje v jednej databáze a každý jeden účet s celou históriou? Veď filter Ti zobrazí presne tie údaje, o ktoré požiadaš (ale to už sa opakujem).

Takže moja odpoveď je NIE. Program nemá takúto možnosť "prechodu na nové účtovné obdobie". Na to má obyčajný filter. smile

3 (edited by loktibrad 2016-01-28 15:47:39)

Re: přechod na nové období

Ako pisal SLAVIK, nevidim v tom zmysel, prechadzat na nove obdobie.

Vyhoda RQ money, pri viacrocnom uctovani je prave v analytike a statistikach. Za seba mozem povedat, ze uctujem v RQ money uz 3 roky a tesim sa, ked ich bude naplnenych viac. Az potom sa daju porovnavat rozne statistiky lepsie, medzi rokmi. Predikovat vyvoj, atd.
------------
Ale k teme:
- nemal by byt problem urobit si kopiu databazy a v nej vymazat transakcie. Zostatne tak zachovana struktura. Do nej doplnit pociatocne stavy, ale to je nepohodlne, ak je uctov vela.

- rq money umoznuje export, imort a to nielen transakcii, ale aj zostatkov uctov. Takze by to slo urobit export zostatkov do CSV suboru. Nasledne na kopii databazy, vymazat jej obsah, nech zostane iba struktura. Potom naimportovat zostatky ako transakcie na akykolvek ucet. Pozeram, ze program neumoznuje importovat viacero transakcii na rozne ucty /co by sa hodilo vo viac pripadoch/. Mozno namet na vylepsenie smile

Ak budu vynulovane pociatocne stavy /nemusia sa v buducnosti vobec pouzivat/, tak po naimportovani konecneho zostatku povedzme k 31.12.20xx /minuleho roka/ - budu figurovat na jednom ucte /najlepsie fiktivnom samostatnom/. Tam uz pri prvej transakcii na danom ucte, bude predchadzat to, ze sa zmeni na fiktivnom ucte transakcia tak, ze miesto fiktivneho uctu sa da oprava a prepise sa na pozadovany ucet. Tym sa doplni konecny stav k poslednemu dnu minuleho roka, cize pociatocne stavy budu aktivne.

Staci mat potom odlozenu vzorovu prazdnu databazu a kazdy rok do nej importovat stavy.

Aj ked - nechapem vyznam, naco to delit po roku. To by musela byt uz enormne velka databaza, zeby to bolo neprakticke...