Re: Verzia 3.0

albertoto wrote:

Ale stále sa neviem zžiť, načo je niekomu toto rozdelené (viem, že koľko ľudí, toľko chutí)? Keď robím nejaký transfer, prevádzam jednu sumu, jedným popisom, jednu sumu, akurát možno 2 payee môžem zadať, ale jediná nutná rozdielna vec je ODNIEKADIAĽ - NIEKAM. Súhlasím s

pejzlmiloslav wrote:

Zlatá dvojka, jedním oknem INSERT bylo vše vyřešeno.

Presne tak, jedno okno, akurát 2 účty pod sebou ODKUAĹ-KAM a bolo vymaľované. Možno iní používatelia majú iný názor, ale ja takú potrebu nemám a rozdelenie na 2 záložky mi pripadá skomplikovanie a nadbytočné preklikávanie.

OK, ak má byť program jednoduchý, vrátim to späť do pôvodnej podoby. Bude to ale chvíľu trvať, pretože ide o značnejšiu časť hlavného okna.

albertoto wrote:

Okrem toho som narazil v BETA 3 verzii na pár vecí:
4) Napríklad pri zadávaní niektorých popisov/komentov k napr. zadaniu nového Payee pri uložené vyhodí chybovú hlášku (viď obr). U niektorých nie. Neviem prečo.
Zároveň je na obrázku vidieť drobnú vizuálnu nedokonalosť. Všetky popisy filtrov alebo polí pri zadávaní transakcie sú trošku nižšie, akoby mierne zasunuté za každé pole.

5) Pri filtrovaní transakcií mi
* nesprávne filtruje podľa sumy (napr. dám zobraz >20 a <80 a nezobrazí nič, ani transakciu 25 €, ani 50€; keď zadám len <100, tak zobrazí aj 120€, 150€,...
* nefiltruje transakcie podľa vybraného tagu

6) Nesprávne priraďovanie tag-ov.
Síce si písal, že to nie je ešte funkčné, ale všimol som si nasledovné správanie: Vytvoril som debetnú transakciu "Darček detisku". Keď sa nastavím na túto transakciu a priradím jej pripravený tag "Vianoce 2020", tak tento tag priradí automaticky všetkým debetným transakciám, ktoré som doteraz vytvoril (nie kredity ani transfery) yikes Skúšal som viackrát, robí to stále, aj po reštarte programu.

Snáď moje postrehy trošku pomôžu. smile

Chyby overím a prípadne opravím. Tie tagy zatiaľ nerieš, budem na nich ešte robiť. Dám vedieť, keď to všetko bude nachystané.
Ďakujem všetkým za cenné pripomienky.

Ahoj, OK.
Ešte jedna vec. Pri zadávaní Partnera (Payee) mi neumožňuje nechať prázdnu možnosť, musím len vybrať z už zadaných. Ja prázdnu možnosť využívam, najmä napríklad u drobných obchodíkov, stánkov, suvenírov, a pod., kde ma partner netrápi. Udržujem si tak zoznam patnerov v rozumnej veľkosti, aby som nemusel rolovať alebo vyhľadávať v niekoľkých stovkách záznamov.

albertoto wrote:

Ahoj, OK.
Ešte jedna vec. Pri zadávaní Partnera (Payee) mi neumožňuje nechať prázdnu možnosť, musím len vybrať z už zadaných. Ja prázdnu možnosť využívam, najmä napríklad u drobných obchodíkov, stánkov, suvenírov, a pod., kde ma partner netrápi. Udržujem si tak zoznam patnerov v rozumnej veľkosti, aby som nemusel rolovať alebo vyhľadávať v niekoľkých stovkách záznamov.

Už som nad tým dávnejšie uvažoval, že by bol partner nepovinný a do poľa by sa automaticky v takom prípade zadávala hodnota NULL. Uvidím, či s tým nebudú problémy.
Ale nič Ti nebráni pre takéto prípady vložiť jedného fiktívneho partnera (napr. s dĺžkou jedného znaku vo forme medzery), ktorý sa Ti podľa abecedy bude ponúkať ako prvý. smile

V minulosti mi už niektorí užívatelia písali, že aj osoba ich irituje, keďže si vedú evidenciu len pre seba. Stačí taktiež vložiť jednu osobu (napr. JA) a tá sa bude automaticky ponúkať v každom zozname.

Slavik zveřejnil podrobný návod, já jsem ho předtím bohužel nepochopil. Podle zveřejněného návodu TRANSFER a všechny související věci fungují bez jediného problému. Takto by to mohlo být a skoro je mi líto, kdyby to měl Slavik předělávat. Je to také jednoduché a funkční. Myslím, že se další k tomu také vyjádří a uvidíme jestli je opravdu nutné to celé překopávat.

30 (edited by Štefan Danišek 2020-12-28 19:33:01)

Zdravím Vás p.Svetlík, možno si spomeniete na mňa ako sme riešili ten licenčný kľúč cez 2000 transakcií v novembri .....chcem sa iba spýtať či bude nejako možné naimportovať údaje z databázy 2.x do v3.0 alebo to bude treba nahodiť manuálne kvôli novej štruktúre???......nemyslím otvoriť databázu ale nejaký import aj keď neviem aký....ďakujem za odpoveď

Štefan Danišek wrote:

bude nejako možné naimportovať údaje z databázy 2.x do v3.0 alebo to bude treba nahodiť manuálne kvôli novej štruktúre?

Dobrý deň,
plánujem urobiť import dát z verzie 2.x do 3.x, keď bude funkčný základ programu.

AHOJ, NIKDO SE NEOZVAL PROTI A TAK MÁM ZA TO, ŽE JE SOUHLAS S TÍM, ABY SE PROGRAM NEPŘEDĚLÁVAL DO PŮVODNÍ PODOBY TRANSFER. NOVÁ PODOBA V TESTOVACÍ VERZI 3 JE JEDNODUCHÁ A PLNĚ FUNKČNÍ.

Skoda, ze je to iba 64bit. Este som neupgradol masiny a mam na vacsine stale stare 32bit smile

Nemám to odskúšané, ale skús nahradiť 64bit verziu SQLite knižnice 32bitovou (súbor DLL), či by to nešlo.
Testovacia verzia č. 3 je v podstate ešte silne chybová, počkaj si radšej na novšiu verziu v novom roku 2021. Pribudne aj 32bitová verzia programu.

Skusil som kniznicu, ale nefunguje to. Pockam na 32 bit verziu a potom sa mozem pustit do testovania. Kym sa dostanem k upgradom masin, na to nemam akosi ani casu, ani chuti :-D  Uz sa tesim na novu verziu.

Coze to, ze ta zmena licencneho modelu na freeware? Myslel som, ze pri vyvoji nejaka ta financna kompenzacia aspon trochu pomaha? Nieco sa zmenilo, je viac casu, chuti, motivacie.....?

Pripadne neni v plane vydat nejaku poslednu 2.4.x verziu ako freeware, ak by niekto chcel ostat na nej, zeby mu nova nevyhovovala?

Ktokoľvek chce, môže ostať pri starej verzii 2.x.
Nová verzia 3.x však bude mať oveľa väčšie možnosti (pravdaže, ak ju dokončím). smile Tých zmien je tam dosť, už som ich uviedol vyššie. Pridám ešte jednu dobrú funkciu, ktorá bude vo verzii 3.x - tlač (nielen do PDF, ale priamo na tlačiareň). Tým, že som zmenil komerčné programovacie prostredie Delphi za open sourcový Lazarus, mám väčšie možnosti programovania (čo možno vyznie ako paradox).
Zmena licencie na freeware súvisí s viacerými príčinami. Uvediem aspoň jednu - verzia 2.x mi poskytla potrebné financie v čase, kedy som ich potreboval. To neznamená, že mi spokojný užívateľ nemôže poďakovať za moju prácu finančnou podporou aj za freeware. smile

pejzlmiloslav wrote:

AHOJ, NIKDO SE NEOZVAL PROTI A TAK MÁM ZA TO, ŽE JE SOUHLAS S TÍM, ABY SE PROGRAM NEPŘEDĚLÁVAL DO PŮVODNÍ PODOBY TRANSFER. NOVÁ PODOBA V TESTOVACÍ VERZI 3 JE JEDNODUCHÁ A PLNĚ FUNKČNÍ.

Nenástojím na prerábaní transakcie TRANSFER. Vyjadril som len svoj názor.
Išlo mi najmä o to, aby sa pri zadaní transakcie nemohli nezadaním rovnakých kľúčových parametrov rozísť oba záznamy. Najmä v sume. Predsa keď robím TRANSFER, možnosti programu by nemali umožniť zadať rôzne sumy pre Z nejakého účtu NA nejaký účet. Pri transfere sa nemôže niekam niečo "stratiť", rozdeliť, a pod. smile
Prekliknutie z jednej záložky do druhej mi len pripadalo z používateľského hľadiska  o 1 klik naviac viac ako to bolo vo verzii 2.x. Súčasná funkčnosť v 3.0 samozrejme funguje.
Koniec-koncov, u mňa je tých transférov relatívne málo, najviac je jednoznačne výdavkov/debitov.

Ahojte,
dnes som pridal 4. testovaciu verziu 3.x.
Upravil som transfer do podoby, ktorá by mohla vyhovovať všetkým (je potrebné si to odskúšať). Zadávajú sa spoločné údaje pre presun (+) a presun (-) okrem troch polí (účet, dátum a suma - tie je možné zadať každé zvlášť).
Pribudol import ! Je možné skúsiť naimportovať súbor z verzie 2.x, odporúčam import do úplne prázdneho súboru a potom testovať sumáre či filtre.

Testovacie súbory je možné sťahovať z novo vytvoreného diskusného vlákna, ktoré by malo byť ľahšie dostupné ako to predošlé.
Prípadné chyby sa budem snažiť riešiť priebežne tak, ako mi budú nahlasované. Vopred ďakujem za testovanie.

P.S.: Predtým nahlásené chyby (napr. vo filtri) som ešte nestihol opraviť v tejto verzii (nestíhal som doteraz smile).

39 (edited by albertoto 2021-01-06 17:01:27)

Ahoj Slavomír,
Otestoval som BETA 4 pôvodné pripomienky a objavil aj pár nových, ktoré mi minule unikli.

1. Vizualizácia
a) Popisy nad poliami  - už sú OK.
b) Možnosť nastavenia farebného odlíšenia debetov podľa preferencie (červeným len sumy alebo celé riadky) -  Fajn.
c) Chápem, že na kraji sú farebné guličky na odlíšenie typu transakcií, ale trošku mi chýba označenie aj sumy inou farbou pre TRANSFERe. Vo verzii 2.x bola zelená a šedá (kredity boli modrou). Pri pohľade na dlhý zoznam transakcií som ihneď vedel, že síce zelené a šedé čísla sú síce väčšie, ale sú to transféry (naše disponibilné peniaze a nie napr. výdavky). Neviem, aký pocit majú ostatní používatelia.
d) Zoznam transakcií sa zatiaľ nedá zoradiť podľa žiadneho stĺpca (podľa popisu, kategórie, sumy,...). Predpokladám, že to formálne pribudne vo finálnejších verziách programu.

2. Kategórie transakcií
Tu mám väčší problém stotožniť sa (až dnes som si to všimol :-) Neviem, či je to len zatiaľ nesprístupnené, alebo zámer.
a) Tabuľka kategórií a podkategórií je spoločná pre všetky typy transakcií (+ aj -).
Toto ma celkom vyrušuje pri práci. Či zadávam debet alebo kredit, stále sa mi vyrolujú všetky dostupné kategórie a miešajú sa mi tak dohromady ich názvy. Musím dávať veľký pozor, či dobre vyberám kategóriu pre kredit alebo debet.
Vo verziách 2.x boli kategórie oddelené pre debetné položky a pre kreditné. (druhy +, -, m, p) Čiže keď som zadával kredit/príjem, vyrolovali sa mi z kombo-boxu IBA kategórie pre kredity. Pre zadávanie debetu/výdavku to isté, IBA kategórie pre debety. Jednoduché, prehľadné, nezameniteľné.

Neviem, prečo sa to takto zmenilo. Zatiaľ mi napadajú iba 2 dôvody
i) Buď to predstavuje nejaké zjednodušenie pre programovanie funkčnosti a výberu
ii) alebo to je kvôli presnejšej sumarizácii výdavkov podľa kategórií. (Skúsim príklad: Urobím nákup v potravinách za 100 € kartou. Z toho nejaké položky za 20€ som kúpil pre svokru, ktorá mi tých 20 € vráti v hotovosti. Ak si jej +20 € dám ako príjem s kreditnou kategóriou napr. PREVODY OD INÝCH alebo VRÁTENÉ OD INÝYCH, tak v sumarizácii výdavkov za POTRAVINY budem mať -100 €, čo nie je pravda. Ale ak zadám debet -100 € ako POTRAVINY a kredit od svokry +20 € tiež s kategóriou POTRAVINY, tak v celkovej sumarizácii budem mať  stav za potraviny -80 €, čo je reálnejšie. Alebo sa mýlim?

Takýchto situácií mám niekoľko, ale je ich málo a sú to relatívne zanedbateľné hodnoty v sumáre oproti výdavkom mojej rodiny v danej kategórii. Mne osobne práca so zmiešanými kategóriami za nepatrné spresnenie hodnoty celkových výdavkov na kategóriu nestojí. Neviem, ako ostatní. Môžu mať iný názor.

b) Nutnosť manuálneho zadania kategórie pri TRANSFERi.
Úplne ma mätie, keď musím manuálne zadávať pri TRANSFERi aj kategóriu! 
Vo verzii 2.x boli automaticky v tabuľke kategórií na konci tabuľky aj  TRANSFER+ (druh pohybu p) a TRANSFER- (pohyb pohybu m). Pri zadaní transferu program automatizovane priradil tieto 2 kategórie (predtým ako druhy "p" a "m") k obom záznamom, čo považujem za absolútne správne. Pri TRENSFERI by mi program nemal dovoliť zadať žiadnu inú kategóriu pohybu (kreditnú, ani debetnú). Nie je to výdavok, ani príjem, je to len presun peňazí z účtu na účet.

Predpokladám, že to je len neduh základnej BETA verzie yikes

3. TRANSFER ako taký.

Slavik wrote:

Zadávajú sa spoločné údaje pre presun (+) a presun (-) okrem troch polí (účet, dátum a suma - tie je možné zadať každé zvlášť).

Áno. Super. Rôzne účty, logické. Rôzne dátumy, OK (používam vždy 1 dátum, nech sú zápisy spolu. Ale áno, z jednej banky odíde a do druhej príde o 1-2 dni). Ale suma? Opakujem sa ako otravný verklík, ale suma sa podľa mňa musí tiež preberať. Neviem si predstaviť situáciu, kde niečo odošlem a príde mi na druhej strane iná suma (prevod z účtu na účet, výber hotovosti z bankomatu,... ).
To už skôr si viem predstaviť rôznych partnerov (Prevod TRANSFER z účtu SLSP na účet MBANK, ale OK, môžem teoreticky zadať debetného partnera SLSP a kreditného MBANK, hoci je to v účtoch. Ja osobne zadávam iniciátora transferu, t.j. SLSP)

Plus časť 2.b)

4. Test importu databázy v2.4.3
Prvotný import zlyhal kvôli šifrovanej databáze. (Error message: TSQLite3Connection:file is encrypted or is not a database / Error class: ESQLDatabaseError / Unit name: SQLDB)
Nešifrovanú databázu naimportoval BEZ CHÝB (databáza so 17600 transakciami, 113 kategóriami, 108 partnerov, 40 účtami)

Pri tlači reportu bude tiež fajn, keď debetné čísla s "-" budú červeným.
Načítalo správne aj stavy účtov (aktívny, pasívny, archívny) s farebným odlíšením.
Len vo filtroch stále figurujú pri výbere všetky účty. Tj. aj archívne a pasívne (v 2.x verzii ich nevidím vo výbere, čo je OK). Predpokladám, že to tak bude aj vo finálnejšej verzii smile
Sumarizácie a stavy na nejakých účtoch za vybrané obdobie zatiaľ sedia s tým istým výberom s verziou 2.4.3

Zatiaľ toľko.

40 (edited by pejzlmiloslav 2021-01-07 17:50:53)

Ahoj,
import z verze 2.4.3. (stabilní), z 24.11.2019 proběhl bez jediného problému a funguje dobře. Transfer v  BETA 4 OK !!! Win64 bit.

Zdravím....

import databázy z 2.4.3 prebehol bez problémov, ale neimportovali sa plánované platby "plánovač" a tým pádom zápis plánovaných platieb a kalendár, prvý dojem je fajn, transfer je len o jeden klik viac a dá sa na to zvyknúť.....po zatvorení databázy a znovuotvorení nezostanú zapnuté filtre mesiac, rok, atď, chýbajú mi polia sumarizácia a graf a tie štatistické veci ale to asi bude..... možno napíšem niekedy aj nejakú blbosť pretože neviem úplne v akom stave rozpracovanosti to je......tak mi to prepáčte, ale chcem nejak prispieť...a posledný postreh.....free by som V3  nenechal, je to kopec roboty......ešte sa vrátim k verzii 2.4.3....keby sa dalo nejako opraviť to zálohovanie databázy, ktoré nefunguje, kvôli nevygenerovaniu lic. kľúča po 2000 t....stále sa neviem zmieriť smile , že som si nemohol zaplatiť aby som mal plne funkčnú verziu RqMoney smile....a možno túto starú verziu nechať free plne funkčnú.....nech sa darí

42 (edited by albertoto 2021-01-06 22:41:22)

Všimol som si, že verzia 3.0 nemaže transakcie priamo z databázy, ale má "Kôš". To je fajn poistka pri neopatrnom uklepnutí sa a výmaze  transakcií (nebodaj aj viacerých naraz) smile

albertoto wrote:

Chápem, že na kraji sú farebné guličky na odlíšenie typu transakcií, ale trošku mi chýba označenie aj sumy inou farbou pre TRANSFERe. Vo verzii 2.x bola zelená a šedá (kredity boli modrou). Pri pohľade na dlhý zoznam transakcií som ihneď vedel, že síce zelené a šedé čísla sú síce väčšie, ale sú to transféry (naše disponibilné peniaze a nie napr. výdavky). Neviem, aký pocit majú ostatní používatelia.

Viem to doplniť, chce to len čas (v prvom rade sa snažím, aby bol program funkčne v poriadku. Grafika ako taká je až na druhom či treťom mieste, i keď viem, že je potrebná. Uvidím, ako to budem stíhať.

albertoto wrote:

Zoznam transakcií sa zatiaľ nedá zoradiť podľa žiadneho stĺpca (podľa popisu, kategórie, sumy,...). Predpokladám, že to formálne pribudne vo finálnejších verziách programu.

Áno, prioritná bola práca s transakciami (pridávanie, oprava, mazanie, kopírovanie, tlač, zobrazenie všetkých údajov správne - aj po importe). Mám v pláne aj radenie stĺpcov, ale až keď bude program OK. Neviem urobiť všetko naraz. smile

albertoto wrote:

Neviem, či je to len zatiaľ nesprístupnené, alebo zámer. Tabuľka kategórií a podkategórií je spoločná pre všetky typy transakcií (+ aj -).

Je to zámer autora. Viem, že viacerí užívatelia budú možno v pomykove, lebo boli zvyknutí na triedenie podkategórií na + a - .
Máš pravdu v tom, že teraz musíš rolovať všetky kategórie a podkategórie pri zadaní príjmu, výdaju či presunu. Vieš sa však rýchlo dostať zadaním prvého písmena k svojej kategórii. Toto viem ale doladiť aj neskôr.
Zrušenie rozdelených kategórií na + a - je kvôli sprehľadneniu a zmene filozofie - uviedol som už predtým, že podkategórie teraz po novom môžu aj nemusia byť, takže užívateľ môže fungovať len na kategóriách (ak nechce ísť do hĺbky evidencie).
Skús sa na to pozrieť optikou inou ako bolo doteraz v predošlých verziách programu. Dáš si napr. kategóriu PRÁCA a máš v nej ako príjmy (MZDA, možno STRAVA [stravné lístky], možno preplatená DOPRAVA [ak dochádzaš] a INÉ) aj výdavky (STRAVA, DOPRAVA, a INÉ). Takto to všetko môžeš mať v jednej kategórii PRÁCA a v dvoch-troch kategóriách si eviduješ príjmy a výdaje súčasne na STRAVU, DOPRAVU či INÉ. Možno v podkategórii MZDY eviduješ len príjmy. Ale ak si nedáš podkategóriu INÉ, kľudne môžeš tieto iné príjmy či výdavky (ktoré nechceš evidovať osobitne v podkategórii) zapisovať priamo na kategóriu PRÁCA. Týmto spôsobom bude vytvorených oveľa menej kategórií (a hlavne podkategórii) ako doteraz.
Ale ak Ti to nevyhovuje, stále máš možnosť si vytvárať plusové a mínusové kategórie s podkategóriami.:)

albertoto wrote:

Toto ma celkom vyrušuje pri práci. Či zadávam debet alebo kredit, stále sa mi vyrolujú všetky dostupné kategórie a miešajú sa mi tak dohromady ich názvy. Musím dávať veľký pozor, či dobre vyberám kategóriu pre kredit alebo debet.

Ak máš kategórie s rovnakým názvom pre príjem aj pre výdaj, myslím, že je najvyšší čas ich pomocou hromadnej opravy zreorganizovať. Systém kategórií sa zjednodušil pre užívateľa (má väčšie možnosti variability - čo som vysvetlil vyššie). Na triedenie záznamov podľa príjmu či výdaju máš predsa filter pohybu.

albertoto wrote:

Nutnosť manuálneho zadania kategórie pri TRANSFERi. Úplne ma mätie, keď musím manuálne zadávať pri TRANSFERi aj kategóriu! ... Predpokladám, že to je len neduh základnej BETA verzie yikes

Nie je to neduh smile. Máš pravdu, že v predošlej verzii bol presun vždy v kategórii TRANSFER (a v príslušnej podkategórii). Nová verzia Ti ponúka väčšiu variabilitu, lebo si môžeš k presunom dávať rôzne kategórie (čo Ti asi nedáva teraz zmysel). Ale ako typ presun naďalej zostáva presunom a môžeš si ho vo filtri kedykoľvek vyfiltrovať. Nič Ti nebráni naďalej používať kategóriu TRANSFER pre presun (len ho zatiaľ treba ručne zadávať). Môžem neskôr doplniť automatické ponúknutie nejakej kategórie pri presune (chce to však čas).

albertoto wrote:

Super. Rôzne účty, logické. Rôzne dátumy, OK (používam vždy 1 dátum, nech sú zápisy spolu. Ale áno, z jednej banky odíde a do druhej príde o 1-2 dni). Ale suma? Opakujem sa ako otravný verklík, ale suma sa podľa mňa musí tiež preberať. Neviem si predstaviť situáciu, kde niečo odošlem a príde mi na druhej strane iná suma (prevod z účtu na účet, výber hotovosti z bankomatu,... ).

Sú užívatelia (včítane mňa), ktorý používajú dva účty a každý v inej mene. V takom prípade ak prevádzaš z jednej banky (účet napr. v EUR) do druhej banky (účet napr. v CZK), dôjde tam nielen k posunu v dátume, ale aj k rozdielnej sume (vplyvom kurzu, pretože 100 EUR <> 100 CZK).

albertoto wrote:

Prvotný import zlyhal kvôli šifrovanej databáze. (Error message: TSQLite3Connection:file is encrypted or is not a database / Error class: ESQLDatabaseError / Unit name: SQLDB)
Nešifrovanú databázu naimportoval BEZ CHÝB (databáza so 17600 transakciami, 113 kategóriami, 108 partnerov, 40 účtami)

Šifrovanie databázy som nestihol ošetriť, viac som sa sústredil na bezchybný import (čo sa mi, dúfam, podarilo). Dopracujem.

albertoto wrote:

Pri tlači reportu bude tiež fajn, keď debetné čísla s "-" budú červeným.
Len vo filtroch stále figurujú pri výbere všetky účty. Tj. aj archívne a pasívne (v 2.x verzii ich nevidím vo výbere, čo je OK). Predpokladám, že to tak bude aj vo finálnejšej verzii smile

Dopracujem.

albertoto wrote:

Načítalo správne aj stavy účtov (aktívny, pasívny, archívny) s farebným odlíšením.
Sumarizácie a stavy na nejakých účtoch za vybrané obdobie zatiaľ sedia s tým istým výberom s verziou 2.4.3

Pre mňa dôležitá informácia, ďakujem. Môžem sa tým pádom venovať iným častiam programu (ktoré som uviedol, že dopracujem). smile

Ahoj,
mojimi postrehmi ťa nechcem nijako stresovať. Chápem, že sa nedá robiť všetko naraz. Navyše, robíš to v Tvojom voľnom čase, za čo Ti patrí veľká vďaka. Takže, až bude, bude. :-)

Spomínané veci ohľadom formátovania, farbičiek, zoraďovania... jasné, že na ne príde rad neskôr. Uvádzam ich, aby sa na ne nezabudlo.

Máš pravdu, nepoužívam transfer z jednej meny na druhú. Upustil som od toho dávno. Výdavky v inej mene, napr. na dovolenke v zahraničí, zadávam v domácej mene EUR a hodnoty v HUF, HRK, CZK si zapisujem informatívne za názov položky. Veď platby v zahraničí kartou mi prídu aj tak v bankovom výpise, prepočítané bankou napr. HRK cez USD na EUR. Takže suma sa aj tak líši od oficiálneho kurzu HRK-EUR. Platby hotovosťou v HRK, HUF prepočítam kurzom daného výberu z bankomatu v zahraničí (zase ho mám v bankovom výpise). Zmenárne používam výnimočne. Pre mňa je podstatné, že si zosumarizujem v domácej mene celkové výdavky na dovolenku, od pitia a tankovania na Slovensku, cez výdavky v inej mene v zahraničí, až po návrat cez Slovensko. V jednej mene, nie vo viacerých. Teším sa na budúce využitie tagov.

Tebou odporúčaný proces reorganizácie kategórií vlastne u mňa už začal pred 2-3 dňami. Týmto testovaním som si uvedomil niektoré veci, zistil málo používané kategórie, minimálne používaných partnerov,... čiže to postupne "čistím" a zjednodušujem.

Jeden zoznam kategórií pre všetky typy pohybov. Tušil som to a budem sa musieť naučiť s tým žiť, preorganizovať si kategórie (čo sa už deje).
Priznávam, že používam tvoj program cca 13-14 rokov, asi spôsobom "zvyk je železná košeľa" smile. Benefity nových funkcionalít testovanej verzie a tohto nového prístupu ku kategóriám ocením asi neskôr.

Želám veľa síl a zdaru.

albertoto wrote:

Jeden zoznam kategórií pre všetky typy pohybov. Tušil som to a budem sa musieť naučiť s tým žiť, preorganizovať si kategórie (čo sa už deje).

Musím Ťa upozorniť (a ostatných užívateľov testovacej verzie 3.x), že stále sa jedná skôr o koncept ako o funkčný program. Absolútne neodporúčam viesť si vo verzii 3.x ostré údaje. Určite sa ešte bude meniť štruktúra databázy (ako budem dolaďovať moduly ako plánovač, rozpočet či reporty). Takže by potom museli znovu nahrávať všetko nanovo (iné importy ako z verzie 2.x určite nebudú!).

Takže ešte je skoro reorganizovať kategórie či iné zoznamy vo verzii 3.x. Naďalej odporúčam pracovať vo verzii 2.x.
Zopakujem - verzia 3.x je TESTOVACIA !!!

pejzlmiloslav wrote:

import z verze 2.4.3. (stabilní), z 24.11.2019 proběhl bez jediného problému a funguje dobře. Transfer v  BETA 4 OK !!!

Štefan Danišek wrote:

import databázy z 2.4.3 prebehol bez problémov

ďakujem za dobré správy, som rád, že import funguje (zrejme ide o Win64 bit).

Štefan Danišek wrote:

neimportovali sa plánované platby "plánovač" a tým pádom zápis plánovaných platieb a kalendár

Tak ďaleko som s importom ešte nedošiel, uvažujem s doplnením tohto importu až po sfunkčnení plánovača a kalendára.

Štefan Danišek wrote:

chýbajú mi polia sumarizácia a graf a tie štatistické veci ale to asi bude...

Bude, postupne. smile Plánovač a kalendár takmer v pôvodnej forme, štatistické veci (po novom asi RERORTY) chystám krajšie (aspoň dúfam, že zvládnem vlastné grafy - bude to ale náročnejšie na čas.)

Štefan Danišek wrote:

keby sa dalo nejako opraviť to zálohovanie databázy, ktoré nefunguje, kvôli nevygenerovaniu lic. kľúča po 2000 t....stále sa neviem zmieriť

Ja tiež nie smile , ale už sa zrejme k verzii 2.x nevrátim. Jednak nemám toľko času, aby som pracoval súčasne na dvoch verziách, preto všetku energiu vkladám do verzie 3.x. A jednak sa mi doteraz nepodarilo nasimulovať príčinu ignorovania prekročenia 2000 záznamov (počet takýchto užívateľov - o ktorých viem - je možné spočítať na prstoch jednej ruky).

Slavik wrote:

Naďalej odporúčam pracovať vo verzii 2.x.
Zopakujem - verzia 3.x je TESTOVACIA !!!

Jasnačka. Testujem na "testovacích" kópiách ostrej databázy 2.4.3, importovanej do 3.0. smile
Ostré výdavky pokračujem v 2.4.3. Ale aj tam už mierne reorganizujem a čistím kategórie a iné. O to menej budem mať práce po ostrom prechode na stabilnú v3.0

Slavik, ano import u mne ve verzi Win64 bit.

49 (edited by loktibrad 2021-01-07 21:23:06)

Verzia 32bit - import sa vobec nepodaril.

Hlasi tam

Conn: 8 Values for 7 Columns
Press OK to ignore and risk data corruption.
Press Abort to kill the program.

50 (edited by loktibrad 2021-01-07 21:49:02)

albertoto wrote:
pejzlmiloslav wrote:

Nenástojím na prerábaní transakcie TRANSFER. Vyjadril som len svoj názor.
Išlo mi najmä o to, aby sa pri zadaní transakcie nemohli nezadaním rovnakých kľúčových parametrov rozísť oba záznamy. Najmä v sume. Predsa keď robím TRANSFER, možnosti programu by nemali umožniť zadať rôzne sumy pre Z nejakého účtu NA nejaký účet. Pri transfere sa nemôže niekam niečo "stratiť", rozdeliť, a pod. smile
Prekliknutie z jednej záložky do druhej mi len pripadalo z používateľského hľadiska  o 1 klik naviac viac ako to bolo vo verzii 2.x. Súčasná funkčnosť v 3.0 samozrejme funguje.
Koniec-koncov, u mňa je tých transférov relatívne málo, najviac je jednoznačne výdavkov/debitov.

Dovolim si nesuhlasit s pojatim transferu. Nie kazdemu to tak musi vyhovovat. Ak nieco poziciavam, alebo pozicia to niekto mne, ci robim niekomu nakup a on to preplaca, tak mozem mat minusovu sumu jednu a viacero sum plusovych. Trebars sa to uhradi na viackrat, alebo roznymi sposobmi.

Samozrejme, ze aj pri transfere sa moze nieco "stratit". Napr. dorazi len cast penazi /manko, sprenevera, nejake prevodne naklady, atd/. Alebo len proste dlh nie je komplet splateny, len ciastocne.