Ahoj Slavomír,
Otestoval som BETA 4 pôvodné pripomienky a objavil aj pár nových, ktoré mi minule unikli.
1. Vizualizácia
a) Popisy nad poliami - už sú OK.
b) Možnosť nastavenia farebného odlíšenia debetov podľa preferencie (červeným len sumy alebo celé riadky) - Fajn.
c) Chápem, že na kraji sú farebné guličky na odlíšenie typu transakcií, ale trošku mi chýba označenie aj sumy inou farbou pre TRANSFERe. Vo verzii 2.x bola zelená a šedá (kredity boli modrou). Pri pohľade na dlhý zoznam transakcií som ihneď vedel, že síce zelené a šedé čísla sú síce väčšie, ale sú to transféry (naše disponibilné peniaze a nie napr. výdavky). Neviem, aký pocit majú ostatní používatelia.
d) Zoznam transakcií sa zatiaľ nedá zoradiť podľa žiadneho stĺpca (podľa popisu, kategórie, sumy,...). Predpokladám, že to formálne pribudne vo finálnejších verziách programu.
2. Kategórie transakcií
Tu mám väčší problém stotožniť sa (až dnes som si to všimol :-) Neviem, či je to len zatiaľ nesprístupnené, alebo zámer.
a) Tabuľka kategórií a podkategórií je spoločná pre všetky typy transakcií (+ aj -).
Toto ma celkom vyrušuje pri práci. Či zadávam debet alebo kredit, stále sa mi vyrolujú všetky dostupné kategórie a miešajú sa mi tak dohromady ich názvy. Musím dávať veľký pozor, či dobre vyberám kategóriu pre kredit alebo debet.
Vo verziách 2.x boli kategórie oddelené pre debetné položky a pre kreditné. (druhy +, -, m, p) Čiže keď som zadával kredit/príjem, vyrolovali sa mi z kombo-boxu IBA kategórie pre kredity. Pre zadávanie debetu/výdavku to isté, IBA kategórie pre debety. Jednoduché, prehľadné, nezameniteľné.
Neviem, prečo sa to takto zmenilo. Zatiaľ mi napadajú iba 2 dôvody
i) Buď to predstavuje nejaké zjednodušenie pre programovanie funkčnosti a výberu
ii) alebo to je kvôli presnejšej sumarizácii výdavkov podľa kategórií. (Skúsim príklad: Urobím nákup v potravinách za 100 € kartou. Z toho nejaké položky za 20€ som kúpil pre svokru, ktorá mi tých 20 € vráti v hotovosti. Ak si jej +20 € dám ako príjem s kreditnou kategóriou napr. PREVODY OD INÝCH alebo VRÁTENÉ OD INÝYCH, tak v sumarizácii výdavkov za POTRAVINY budem mať -100 €, čo nie je pravda. Ale ak zadám debet -100 € ako POTRAVINY a kredit od svokry +20 € tiež s kategóriou POTRAVINY, tak v celkovej sumarizácii budem mať stav za potraviny -80 €, čo je reálnejšie. Alebo sa mýlim?
Takýchto situácií mám niekoľko, ale je ich málo a sú to relatívne zanedbateľné hodnoty v sumáre oproti výdavkom mojej rodiny v danej kategórii. Mne osobne práca so zmiešanými kategóriami za nepatrné spresnenie hodnoty celkových výdavkov na kategóriu nestojí. Neviem, ako ostatní. Môžu mať iný názor.
b) Nutnosť manuálneho zadania kategórie pri TRANSFERi.
Úplne ma mätie, keď musím manuálne zadávať pri TRANSFERi aj kategóriu!
Vo verzii 2.x boli automaticky v tabuľke kategórií na konci tabuľky aj TRANSFER+ (druh pohybu p) a TRANSFER- (pohyb pohybu m). Pri zadaní transferu program automatizovane priradil tieto 2 kategórie (predtým ako druhy "p" a "m") k obom záznamom, čo považujem za absolútne správne. Pri TRENSFERI by mi program nemal dovoliť zadať žiadnu inú kategóriu pohybu (kreditnú, ani debetnú). Nie je to výdavok, ani príjem, je to len presun peňazí z účtu na účet.
Predpokladám, že to je len neduh základnej BETA verzie
3. TRANSFER ako taký.
Slavik wrote:Zadávajú sa spoločné údaje pre presun (+) a presun (-) okrem troch polí (účet, dátum a suma - tie je možné zadať každé zvlášť).
Áno. Super. Rôzne účty, logické. Rôzne dátumy, OK (používam vždy 1 dátum, nech sú zápisy spolu. Ale áno, z jednej banky odíde a do druhej príde o 1-2 dni). Ale suma? Opakujem sa ako otravný verklík, ale suma sa podľa mňa musí tiež preberať. Neviem si predstaviť situáciu, kde niečo odošlem a príde mi na druhej strane iná suma (prevod z účtu na účet, výber hotovosti z bankomatu,... ).
To už skôr si viem predstaviť rôznych partnerov (Prevod TRANSFER z účtu SLSP na účet MBANK, ale OK, môžem teoreticky zadať debetného partnera SLSP a kreditného MBANK, hoci je to v účtoch. Ja osobne zadávam iniciátora transferu, t.j. SLSP)
Plus časť 2.b)
4. Test importu databázy v2.4.3
Prvotný import zlyhal kvôli šifrovanej databáze. (Error message: TSQLite3Connection:file is encrypted or is not a database / Error class: ESQLDatabaseError / Unit name: SQLDB)
Nešifrovanú databázu naimportoval BEZ CHÝB (databáza so 17600 transakciami, 113 kategóriami, 108 partnerov, 40 účtami)
Pri tlači reportu bude tiež fajn, keď debetné čísla s "-" budú červeným.
Načítalo správne aj stavy účtov (aktívny, pasívny, archívny) s farebným odlíšením.
Len vo filtroch stále figurujú pri výbere všetky účty. Tj. aj archívne a pasívne (v 2.x verzii ich nevidím vo výbere, čo je OK). Predpokladám, že to tak bude aj vo finálnejšej verzii 
Sumarizácie a stavy na nejakých účtoch za vybrané obdobie zatiaľ sedia s tým istým výberom s verziou 2.4.3
Zatiaľ toľko.