- bolo by možné v hornom panely Databáza mať Ulož alebo pre mňa podstatnejšie Ulož to ako
(dôvodom je nastavenie cesty, prípadne zmena umiestnenia databázy)
Nedá sa, databáza sa nikdy neukladá po práci (tak ako je to napr. vo Worde či v Exceli). Tu sa databáza ukladá pri vytvorení (užívateľ si vyberie cestu adresára a názov súboru), následne je každá operácia (pridanie, oprava či výmaz akéhokoľvek záznamu) vykonaná v databáze ihneď (t. j. databáza je vždy po operácii automaticky uložená). Pri výpadku elektrického prúdu, resp. pri zamrznutí programu či systému je tak maximálne možná strata poslednej operácie, čo je veľká výhoda. Nevýhodou je, že ak užívateľ omylom vymaže niektoré údaje, tieto sú nenávratne preč. Vtedy je dobre mať k dispozícii zálohu databázy.
teraz záloha je len pripisovaná stará na old bez dátumu, stavajú mi len tie dva subory - new a old
- pred neviem akou zmenou po každom zavretí programu mi ostalo v zálohe, súbor s dátumom a časom
Do verzie 2.0 umožňoval program tzv. nekonečné zálohovanie (pridával sa vždy nový súbor s dátumom a časom). Malo to tiež svoje výhody i nevýhody.
Od verzie 2.0 sa záloha vytvára do nastaveného adresára iba tak, že sa zálohuje aktuálna databáza do súboru s príponou NEW (napr. SUBOR.RQM.NEW) a ak existoval takýto súbor s príponou NEW, ten sa premenoval na OLD (napr. SUBOR.RQM.OLD). V podstate sa tak pri zálohovaní vytvárajú len 2 zálohy databázy (čo má opäť svoje výhody a nevýhody). Rozhodol som sa pre takéto riešenie, myslím, že je aj v prípade poškodenia databázy postačujúce.
Ak užívateľ potrebuje vrátiť databázu zo zálohy, mal by skopírovať najskôr SUBOR.RQM.NEW do svojho adresára ako SUBOR.RQM. Ak to nepomôže, mal by to isté urobiť so SUBOROM.OLD.
- ja pri upgrade rozbalím novú verziu na starú.
To stačí, ide o štandardné riešenie.
- aké súbory vznikajú a kde pri zatvorení a uložení programu.
Pri zatvorení programu nevzniká nič. Program pri svojom prvom štarte vytvorí súbor RQMONEY.INI, kde ukladá jazykovú verziu, naposledy otvorenú databázu a či má pri štarte kontrolovať novú verziu.
Pri zatvorení súboru sa ukladajú všetky nastavenia, ktoré si užívateľ zmenil v priebehu používania (napr. veľkosť hlavného okna, triedenie, filtrácia).
- stalo sa mi že som nemal pripojenie na internet, nevedel program pokračovať, zavrel som ho a cesta pri spustení zmizla.
Ak niečo nefunguje ako má, je dobre napr. zmazať súbor RQMONEY.INI a spustiť program znovu.