Topic: filter

po odfiltrovaní položky z menu Kategoria sa v okne Sumarizácia a Graf zobrazia položky Podkategorie čim sa okno Sumarizácia a Graf sa stanú neprehľadné (husté).

Re: filter

lubo, to nie je chyba, to je účel programu (aby sa Ti pri výbere kategórie zobrazili podkategórie).
Ak máš veľa podkategórií a prehľady (sumarizácia i graf) sú neprehľadné, máš dve možnosti:
a) pouvažuj nad znížením počtu podkategórií (max 7 - 10 na 1 kategóriu)
b) kliknutím na graf tento môžeš zväčšiť a tak použiť, údaje z tabuľky Sumarizácia sa dajú exportovať (napr. do Excelu a tam spraviť prehľadnejší výstup).

Je veľmi ťažko urobiť program pre všetkých (aj pre toho, kto má napr. 20 kategórií aj s podkategóriami, aj pre toho, kto má napr. 200 kategórií s podkategóriami).

lubo, ak som nepochopil Tvoj príspevok alebo ide o nejakú súčtovaciu chybu, uvítam viac detailov (príp. náhľady obrazovky).

Re: filter

OK.

...ale ak odfiltrujem podkategoriu v sumarizácii a grafe sa zobrazí kategoria. ak by som chcel v okne sumarizacie a grafu zobrazenie podľa kategorie, tak musím odfiltrovať všetky položky podkategorie pre danú kategoriu (napr. podkategorie benzín, diaľnica, parkovné, poistenie, servis, umývanie... pre kategoriu auto). Účel by to splnilo, ale: hoci sú položky podkategorie zoradené abecedne, vyhľadanie všetkých pre danú kategóriu nemusí byť vždy kompletné, taktiež položka podkategorie môže byť spoločná pre dve rôzne kategórie (napr. podkategória poistenie sa vyskytuje v kategóriach auto, byt) čo ovplyvní výpočty pre jednotlivé kategorie.

Nezáväzné riešenie: ak odfiltrujem (len) kategóriu zobrazí sa v okne sumarizácie a grafu rozdelenie podľa kategórii
                             ak odfiltrujem (len) podkategóriu zobrazí sa v okne sumarizácie a grafu rozdelenie podľa podkategórii
                             ak odfiltrujem kategóriu aj podkategóriu zobrazí sa v okne sumarizácie a grafu rozdelenie podľa podkategórii


PS
možnosti filtrácie moc nevyužívam, a program RQ tiež otvorím až keď sa mi nakopí množstvo účtov medzi zberom uhoriek a zlievaním záhrady...  viem, že tiež si fanúšik záhrady (čo je lepší relax ako sedenie za počítačom) a preto odstavec Nezáväzne jednoducho preskoč. RQmoney je už i bez ďaľších úprav výborným programom.
Na záver prajem mnoho pekných letných dní v prírode a na záhrade pre získanie novej energie pre ďaľšiu tvorivú prácu. 
   
s pozdravom Lubo

Re: filter

lubo, viem, že Ťa sklamem, ale filter už nebudem veľmi meniť. Ide o to, že hoci som tento program vyvíjal s radosťou a láskou 10 rokov, stál ma veľa času a energie. Posledné roky som cítil, že mi už to tak nejde a do popredia sa tlačili iné aktivity, ktoré som (aj kvôli programovaniu) zanedbával. Spomínal som to viac krát vo svojich príspevkoch.
Som si vedomý, že je na programe ešte veľa čo vylepšovať. Niektoré veci by som zmenil úplne od základu, napr.

  • výdaje by som dal zobrazovať ako záporné hodnoty

  • kategórie a podkategórie by boli nečlenené na plusové a mínusové

  • kategórie by mohli aj nemuseli mať podkategórie (prišiel som aj na schému, ako by to malo byť v databázovej tabuľke) - umožnilo by to urobiť si rozpočet aj podľa kategórií aj podľa subkategórii

  • aj zoznam osôb, mien, kategórií a podkategórií by mohol mať príznak "archívny" a pod.

V zozname úloh (vylepšení programu), ktoré som nestihol do programu zapracovať, je veľa výborných nápadov od samotných užívateľov. Program bol šitý na mieru aj vďaka ich pomoci. Preto je taký populárny, lebo je užívateľsky jednoduchý, ale pritom prehľadný, s okamžitou vysokou vypovedacou schopnosťou. Aj keď to znie ako samochvála, ale som rád, že som to s programom dotiahol tak ďaleko, hoci som len samouk a mnohé veci, ktoré som do programu chcel zakomponovať, som musel prácne hľadať na webe či diskusných fórach, ako na to.
Program však úplne neopúšťam. Písal som, že ešte chcem vydať jednu testovaciu verziu (hlavne kvôli opravám nektorých drobných chýb a pár vylepšeniam). Čo bude ďalej, neriešim teraz (nechávam to otvorené). Lebo človek nikdy nevie ...:)

Ďakujem za prianie!