Dovolím si zareagovať na niektoré postrehy predošlých diskutérov.
Štefan Danišek wrote: Vo verzii 3 by som rád uvítal ešte jedno vylepšenie v poli sumarizácia a to vytvorenie 4.stĺpca "saldo"
Pripájam sa k pripoienke pridania salda do spodnej sumarizačnej lišty. Saldo má pre mňa rýchlu vypovedaciu hodnotu, či sa darí niečo ušetriť alebo viac míňam ako som zarobil. Potom to bude celkom fajn a chápem autorov zámer mať takto vytiahnuť dôležité informácie stále k dispozícii.
Slavik wrote: Ako som písal, zatiaľ bez grafiky, ktorú by som radšej použil v samostatných reportoch.
Mne osobne by stačil v základnom okne sumár podľa mien a účtov (ako základný prehľad o financiách). Verzia 2.x poskytovala tento sumár aj podľa kategórií, osôb, partnerov a pod. Nestačí dať tieto ostatné sumáre len do reportov? Alebo to niekto potrebuje vidieť ihneď ?
Za mňa: nepotrebujem to vidieť ihneď! Ja v 2.x verzii vypínam okná s grafmi a štatistikami, aby som si zväčšil vizuálnu plochu na transakcie. Nepotrebujem, aby mi svietili pri zadávaní transakcií. Ak mám potrebu robiť štatistiky alebo vyhodnocovať súvislosti graficky, kliknem a grafy si zapnem.
loktibrad wrote: Neviem cim to je, ale verzie 2.x mi pripadali intuitivnejsie
Nie som síce priamo IT vývojár, ale tiež sa pohybujem v IT prostredí. Veľmi často vnímam používané softvéry nielen z pohľadu funkcionality, ale aj z pohľadu používateľa, jednoduchosti používania, prehľadnosti, intuitívnosti, a pod.
Tak ako mnohí používatelia Slávikovho programu, RQ Money mi vždy vyhovoval kvôli jednoduchosti, rýchlosti, prehľadnosti. Robil presne to, čo potrebujem a tak, ako mi to vyhovuje, na rozdiel od mnohých iných skúšaných aplikácií.
Nové verzie mnohých softvérov, napr. úplne prekopané, vizualizované, majú vo väčšine prípadov 2 aspekty. Prinášajú niečo vylepšené, nové funkčnosti, možnosti, vizualizačné prvky... ale často za cenu nejakých obetí, na čo sme boli zvyknutí v tých pôvodných verziách.
Obdobne vnímam aj verziu 3.0. Zatiaľ nám pripadá menej intuitívna, nedokonalejšia ako v2.x. Prečo ju Slávik vytvoril v novom vývojovom prostredí, vieme. Chápem jeho dôvody a musím ich rešpektovať.
Ale som presvedčený, že postupne to spoločne odladíme a dostanem sa do stavu, že postupne prídem na chuť rôznym zmenám a ocením ich pridanú hodnotu. Ak niečo málo budeme musieť obetovať, budiž. Myslím si, že tých prínosov bude oveľa viac, len ich ešte nevidíme
Napríklad to zlúčenie príjmových a výdavkových kategórií do spoločných. V globále som už pochopil, aké benefity mi to prinesie a mám už teraz celkom jasnú predstavu, ako pomením, premenujem a preorganizujem kategórie po preklopení ostrej verzie databázy do verzie 3.0. Áno, celkovo sa počet kategórií zjednoduší (ak si nevymyslím ďalšie).
Pre mňa je ďalšou pridanou hodnotou, že možno niekedy v budúcnosti umožní Slávikovi portovať tento skvelý program aj pre operačný systém MacOS. Ja ho s tým otravujem dlho a vysporiadavam sa s tým kade ako.:-)
loktibrad wrote: Logicka vytka k starsej verzii je, ze ak clovek pouziva rozne meny, tak scitavanie CZK + USD + EUR, tak su to hrusky + jablka + maliny..
Súhlasím. To je dôvod, prečo aj ja prepočítavam a zadávam napr. výdavky v zahraničnej mene na domáce € a cudzie meny takisto nevediem (preto nepotrebujem zadávať rôzne sumy pri transfere). Lebo chcem vidieť, čo ma celkovo stojí napr. dovolenka. Napr. 1500 € so všetkým, tankovaním, ubytovaním, mýtom, kávičkami, nákupom potravín, reštauráciami, výletíkmi, darčekmi,...atď. Nie 1000 € + 1500 HRK + 7000 HUF... to pre mňa osobne nemá význam.
loktibrad wrote: Co sa tyka ovladania u V3.x - napr. pridam transakciu, u V2.x a vybehne okno, ktore clovek neprehliadol. U V3.x klikam niekolkokrat a nic... Potom sa lepsie divam a uplne nenapadne to vybieha v pravom menu. Ano, clovek si zvykne, ale ako intuitivne to moc neni pre prvouzivatela
Aj mne sa to stáva a súhlasím. Rozumiem zámeru mať čo najviac v jednom stabilnom okne. Ale pri zadávaní transakcie v pravej časti je aj tak zvyšok obrazovky neaktívny, nedostanem sa tam. Čiže je mi defacto jedno, či pre zadanie transakcie vyskočí na mňa nové okno alebo nie. V tomto prípade vnímam vyskočenie okna pozitívne. Vidím...aha...zadávam transakciu. Nestratím sa vizuálne, kde sa nachádzam a čo vlastne robím.
Nedá mi ešte nezareagovať na jeden koment používateľa Loktibrad:
loktibrad wrote:
Dovolim si nesuhlasit s pojatim transferu. Nie kazdemu to tak musi vyhovovat. Ak nieco poziciavam, alebo pozicia to niekto mne, ci robim niekomu nakup a on to preplaca, tak mozem mat minusovu sumu jednu a viacero sum plusovych. Trebars sa to uhradi na viackrat, alebo roznymi sposobmi
Pokiaľ sa nejedná o presun peňazí na iný účet a do inej meny, tak neviem prísť na situáciu, kedy budú sumy rôzne. Asi sa každý z nás používa transfer aj na iné účely ako klasicky ponímaný transfer, s cieľom niečo odsledovať.
Ak správne chápem Loktibrad-a, tak používa transfer aj na odsledovanie nejakej "pôžičky" a jej vrátenie? Napr. Jožovi požičiam 100 €. Jožo mi pôžičku vráti v 3 splátkach, 50+40+10 € s inými dátumami. Čiže zadám 1x transfer- Jožovi 100€ a 1x transfer+ 0€. Pri vrátení splátok zadám 3x transfer+ iba so splátkami a s protihodnotou transfer- s 0€ ? Teoreticky sa jeden z 2 záznamov transferu s hodnotou 0 dá vymazať, že? Na odsledovanie celkového splatenia pôžičky sa to takto asi dá odsledovať. Účel to splní.
Ale čisto teoreticky, transfer je presun, preto vytvára 2 zápisy, + a -, odniekadiaľ niekam 
Ak som to celé zle pochopil, ospravedlňujem sa.
Petr M. wrote: k tomu sumáři jsem už napsal své, a asi bych se opakoval. Ale .... nevím jaká data v RQM eviduješ ty, ale pro mě je ten Sumář dole snůška nesmyslů.
K čemu mi je, že tam vidím, že jsem za 13 let používání programu (ano, opravdu 13, nevím, zda je tu někdo s delším používáním kromě Tebe, já mám první záznam z 5.1.2009) měl příjmy na účtech přes 30 mio, vydal jsem 26 mio, v transferech protočil 21 mio .... a finální bilance je hausnumero poplatné tomu výše uvedenému.
A teď mi vysvětli, k čemu mi to číslo v kolonce Final bilance je? Jako že to je suma, kterou někde mám (a navíc nevidím kde). Ne, nemám .... právě díky tomu, že třeba hypotéky, úvěry apod. mám vedené jako účty, které začínám s mínusovou bilancí, kterou dojíždím na nulu apod.
Zrovna tak kreditní karty, tvůj sumář jejich úvěrový limit počítá do mých aktiv, ale to nejsou aktiva, to je prostě úvěrový plusový limit, ale nejsou to peníze, které bych vlastnil..
Nič v zlom, ale ja si dovolím silne nesúhlasiť. Pre mňa to zmysel má, aj keď v prípade hypotéky a úverového rámca na kreditke je to diskutabilné. Nie, úverový limit nie sú moje peniaze, ale sú pre mňa disponibilné, veď kreditkou platím. To že potom musím minuté z úverového rámca 1x mesačne splatiť, je druhá vec.
Keď si vyfiltrujem nejaký kalendárny rok a nejaký účet, napr. osobný účet v banke, tak starting balance vidím zostatok na účte z minulého roka a final balance vidím finálny zostatok tohto roka. Porovnám to s papierom z banky a keď to sedí, som OK. Ak nesedí final balance na účet, tak buď som niečo zabudol zapísať alebo mám dôvod oprávnene reklamovať banke nesúhlas s koncoročným stavom.
Obdobne, keď bolo niečo na terminovanom účte. Po uplynutí doby skontrolujem, či je final balance 0, t.j. či som už všetko aj s prípadnými úrokmi presunul evidenčne z termiňáku na iný disponibilný účet. Je to rýchle, viditeľné, nemusím to hľadať nikde v štatistikách.
Každý máme svoje potreby sledovania financií a nikdy sa nebudeme všetci zhodovať :-) . To je život.