Re: Verzia 3.0

Thank you, szg, for your compliment and bug report. I believe, you know the version 3.x is for testing purpose only (still unstable, as you can see). But bug reports from all users always help me to improve this little program a little bit.
I welcome more details to better catch this bug:
1) "the latest version" is wide range. Pls, be more specific and take a look to the form "About program", where you can find the release date. Last week I released a few versions, each one corrected some bugs from previous version. So I just want to know, if you really tested "the last version". big_smile
2) To catch this bug I welcome exact procedure (your step by step), what you did untill the errow was find. I tried the same steps, as you wrote, but without success (all works for me fine).
3) some users report me an error on import RQM file (from version 2.x) - the amount was not correct, it was rounded (decimals are lost). Do you have the same experience?
Thank you in advance. Have a nice Advent! smile

102

Thanks for the quick response. smile

1) I'm testing the "latest" latest version big_smile (2022.12.18)

2) I unzipped the application to the "Documents" folder on the "D" drive. » Creating a new database. » I've imported the old database (30 000+ records, 14 years data). » And that's it.
Any setting I try to change, I get the same error message as before, and the changes are not saved.
(One more little thing: in the window that appears after creating a new database, part of the text is hidden. Screenshot: https://imgur.com/a/AyPFHge )

3) I've no issues with sums, but we don't use decimals, only rounded amounts. smile

Dnes som vydal novú testovaciu verziu, verím, že sú všetky ohlásené chyby odstránené. Vďaka za ich oznamovanie!
Today I have released a new testing version, I hope, all bugs are repaired. Thank you for your bug reports!

Pribudol import CSV súboru, snáď bude fungovať každému (ja som otestoval na výpise mojej banky).
There were added CSV file import, hopefully it will work for everyone (I tested it on my bank report).

104

Thanks for the latest update. smile
I probably figured out what was causing the error that I reported earlier. I tried the latest version (2022-12-28) and the error message appeared again when I tried to change the settings. So I ran the app in Windows Sandbox and it worked fine there. I changed the necessary settings and then copied the "RQM.ini" file to the real environment and it worked OK.
So the "RQM.ini" file may be the cause of the error. If the file is not present (on first startup), the error occurs. But if the ini file is already there, then everything is fine. smile

In the latest version, the icons become very pixelated on 4K resolution.
They were fine in the previous version.
Screenshot: https://imgur.com/a/go4PaFN
(On the top: v2022.12.18, bottom: v2022-12-28)

Thanx again, szg, for your valueable bug reports.
I have to find the bug in "rqmoney.ini" file again. If this file is missing (on the first program run), it will be created. If no bug message is shown, it means, that this file was created successfuly.
When user change program settings, this changes are saved to this file. As you wrote, maybe this process failed.
Also when user is closing the program, some data are stored in this file (like forms size, forms locations, last file, last filter etc). Did this process pass correct?

106 (edited by albertoto 2023-01-03 22:50:47)

Zdravím Slávik, všetko dobré do nového roku želám. Veľa zdravíčka a elánu.
Narýchlo som otestoval poslednú verziu z 30.12.2022 na Windows 64bit notebooku. Všetky moje pôvodné postrehy sú de facto zapracované (je jasné, že zatiaľ nie sú sprístupnené napr. reporty, nastavenie klávesových skratiek, import zoznamu plánovaných transakcií,...). Z verzie mám pocit, že sa asi onedlho blížime k ostrej verzii smile

Zachytil som pri testovaní zopár drobností:
1. Transakcie a sumarizačná časť
Zatiaľ mi pripadá všetko OK.
Veľmi sa mi páči možnosť nastavenia vizualizácie, buď odlišnou farbou iba sumy alebo celý riadok. Rýchlo sa v tom orientujem pohľadom.

2. Kategórie transakcií
Tomu sme sa venovali už v predošlých testovaniach. Všetko sa zdá byť OK.

3. Rozpočet
Ja som síce doteraz rozpočet nepoužíval, ale narazil som na nejaké psie kusy. Tu mi RQ MONEY vykauje nejaké chybové hlášky „invalid floating point operation“. Nechápem prečo. Nastavenie formátov čísiel a dátumov je inak OK
Založím si rozpočet. Naklikám kategórie, ktoré majú byť zahrnuté (skúšal som aj všetky). Zadám napríklad rozpočet na obdobie 1 mesiaca, nahodím si budgety...po uložení mi zas hodí chybovú hlášku „invalid floating point operation“ a vpravo mi zostane uložená napríklad iba jedna kategória (prvá).

4. Počítadlo hotovosti.
Tiež nepoužívam, ale všimol som si po otvorení okna Počítadlo hotovosti:
   - Po nabehnutí kurzorom na ikonku vľavo hore je asi nezodpovedajúci popis ikonky „Zobraziť zoznam štítkov“. Po kliknutí sa zobrazí Zoznam mien.
   - Po nabehnutí kurzorom na ikonku vpravo hore je asi nezodpovedajúci popis ikonky „Zobraziť zoznam osôb“. Po kliknutí sa zobrazí chybpvá hláška „QRY: Field not found: „cur_id“

4. Filter
Po vyššie uvedených chybových hláškach sa mi napríklad začal zobrazovať vo filtroch v časti Účet  - zoznam prvých 10 kategórií ! Nie zoznam účtov.  (neviem to screenshotnúť). Vo filtri Kategória sa zobrazujú všetky korektne.
Po reštarte programu už je všetko OK ako má byť. Možno je to len problém u mňa.

5. Vizualizácia
Po niektorých akciách alebo napríklad presunutí okna RQ MONEY do rozšírenej plochy externého monitoru sa riadky transakcií zhustia (veľkosť písma zostáva). Stačí ale napríklad kliknúť na nejaký filter  a vybrať hodnotu a riadky sa zase zjavia v normálnom riadkovaní / rozostupe.

Post's attachments

Invalid floating point operation.jpg
Invalid floating point operation.jpg 7.09 kb, 1 downloads since 2023-01-03 

You don't have the permssions to download the attachments of this post.

107 (edited by albertoto 2023-01-05 23:00:39)

Testol som aj na MacOS prostredníctvom aplikácie CrossOver s virtuálnym Windowsom 64bit.
1. Zaujímavé je, že pri otvorení tej istej testovacej databázy z windows10 64bit notebooku mi vyhodí chybové okno s hláškami:

Error message: QRY: Field not found : "nom_coin"
Error class: EDatabaseError
Unit name: DB

Odkliknem OK a potom hodí ďalšie okno s hláškami:

Error message: List index (5) out of bounds
Error class: EListError
Unit name: Classes

Odkliknem OK a potom hodí ďalšie okno s hláškami:

Error message: Access violation
Error class: EAccessViolation
Unit name: SysUtils

Odkliknem OK. Všetko je OK, vidím vo filtroch moje zoznamy mien, dátumov, účtov..... akurát v okne transakcií nevidím vôbec nič. Pritom formáty dátumu a čísla sú OK.

2. Keď si otvorím skonvertovanú apku na MacOS, vytvorím si novú databázu a do nej importnem pôvodnú verziu 2.4.3 databázy, všetko je OK a transakcie sú vidieť.

Ahoj albertoto,
v počítadle hotovosti som našiel príčinu chyby a opravil. V rozpočte sa mi to nedarí, musím skúšať ďalej. sad
Ak mi vieš poslať e-mailom náhľad obrazovky, aké údaje si "nakŕmil" do rozpočtu, možno sa mi podarí nasimulovať chybu aj u mňa.
Aktuálne sa nestíham venovať RQ Money cez voľný čas (hoci je vonku zima smile), spracúvam po víkendoch jeden program pre môjho zamestnávateľa. Po jeho dokončení sa vrátim späť k RQ Money.
Vďaka za ochotu testovať a podeliť sa o všetky chybové správy. Ja sám všetko nestíham (a niektoré chyby sa mi vyhýbajú - mnoho závisí od údajov, ktoré sú v databáze).

Ahoj,

dnes jsem si po dlouhé době nahodil poslední beta verzi, ale po importu nevidím nic v plánovači. Je to správně, nebo ne? Ostatní data, zdá se, se naimportovali správně.

Další věc, co mě trochu vadí je, že používám aktivně účty v několika měnách a rád bych je viděl v jenom seznamu, abych nemusel pro jednotlivé stavy překlikávat. Je možné to nějak vyřešit? Chápu, že každý to může mít jinak, ale takto je to alespoň pro mě z hlediska ergonomie a přehlednosti horší než ve verzi 2.x.
Nicméně pak to zase stejně jako ve verzi 2.x bude mrvit ty součtové řádky, protože se míchají různé měny dohromady, ale součty s tím nepočítají. No, nevím jak to elegantně vyřešit.

Nějak divně se mi chová velikost písma, hlavně v okně sumarizace. Změním si velikost písma na 9, dojde ke zmenšení, ale po překliknu mezi různými měnami se font zase změní na původní velikost.

Kdyby si program zapamatoval, které okna filtrů jsem měl naposledy rozbalené, tak by to bylo fajn abych mohl rovnou filtry definovat a ne si rozklikávat ty políčka. Myslím, že každý má dneska monitor alespoň tak velký, aby to nemuselo být by-default všechno srolované a na monitor se to vejde.

Víc jsem zatím neměl čas zkoumat.

Ahoj Petře,
ďakujem Ti za ochotu otestovať program a podeliť sa o svoj názor.

Máš pravdu, import zatiaľ nie je úplne funkčný, plánovač sa nepreklápa. Uvidím, ako mi to vyjde s časom, ale rád by som tam import plánovača pridal.

Čo sa týka zobrazovania viacerých mien, verzia 2.x miešala tieto veci dohromady (čo nedávalo zmysel pri rôznom kurze meny). Preto som zvolil vo verzii 3.x takéto oddelené riešenie, že užívateľ vidí len jednu menu v sumáre. Aby bol vlk sýty aj ovca celá, viem naspäť pridať do sumáru ešte klasickú položku na menu "*" (hviezdička = všetky meny), ktorá bude miešať hrušky s jablkami, ale užívateľ bude vidieť všetky svoje "aktívne účty" pohromade. Kto chce, nechá si v sumáre len jednu vybranú menu. Je to elegantné riešenie? big_smile

S veľkosťou písma môžu byť ešte problémy, ako píšeš. Neviem, či to závisí od rozlíšenia obrazovky, grafickej karty alebo niečoho iného, ale skúsim to ešte testovať, prečo sa to deje.

Program si v najbližšej testovacej verzii bude pamätať filter, to už mám spracované. Aktuálne dokončievam funkciu obsluhy vlastných klávesových skratiek pre všetky akcie. Ide mi to pomalšie, ako by som si to želal. sad

Ahoj Slávik.

Díky za odpovědi. Budeš stačit, když na vše odpovím jen OK? :-D

Bude. smile

Dnes vyšla posledná beta (testovacia) verzia RQ Money (tzv. RC1 = release candidate).
Ak test prebehne bez väčších problémov, ostrá verzia by mohla vyjsť v polovici apríla 2023.

Niektoré funkcie stále nie sú dokončené (pribudnú časom v ďalších verziách):
- import plánovaných platieb
- export (akýkoľvek)
- štatistika

Sťahovať sa dá odtiaľto.
Veľká vďaka každému ochotnému užívateľovi za pomoc pri testovaní!!!

114 (edited by albertoto 2023-04-19 21:15:16)

Zdravím všetkých a ďakujem Slavikovi za jeho húževnatosť pri tvorbe novej verzie 3.0.0.
Narýchlo som nainštaloval na MacOS (pod virtualizačným SW CrossOver) verziu RC1.
Pri prvotnom pokuse vyskočili nejaké errorové hlášky. Keď som v nastaveniach odklikol možnosť automatickej kontroly aktualizácie, uložil som nastavenia a potom som program zhodil a otvoril nanovo, už to bolo OK. yikes
Vytvoril som čistú novú DB verzie 3.0, naimportoval testovaciu databázu verzie 2.4.3 (21 400 transakcií). OK.
Pokusne som pridal zo 2 transakcie. Všetko OK. Nastavenie vizualizácií, rozbaľovanie filtrov...zatiaľ OK.

Vyskúšal som moju štandardnú prácu s RC1. Tj. nainštaloval RC1 na Windows notebook a otvoril databázu, vytvorenú pod virtuálom na MaCOS, na verzii Windows10. OK, otvorilo. (najprv som zas vypol automatickú aktualizáciu programu).
Pri prvom pokuse o zatvorenie / uloženie DB program vyhodil chybovú hlášku:

Error message: Operation cannot be performed on an active dataset.
Error class: EDatabaseError
Unit name: DB

Na druhý pokus uložilo. Znovu som otvoril, pridal transakciu, všetko sa zdá byť OK.

Čo sa týka pripomienok/drobností, avizovaných v mojom príspevku vyššie z 3.1.2023:
Bod 3. Rozpočet - pretrváva
Body 4. Počítadlo hotovosti a Filtre sa zdajú byť OK
Bod 5. Vizualizácia: Zase mám nejakú zaujimavú pikošku.
  a) V práci mám na notebooku zaklapnutý displej a cez hub pripojené vedľa seba 2 Full HD monitory, jeden ako hlavný a druhý ako rozšírenú plochu. Keď kliknem na nejakú funkciu, kde sa otvorí nové vyskakovacie okno (napríklad na pridanie transakcie alebo zobrazenie nastavení programu, a pod.), tak sa každé to vyskakovacie okno otvorí presne uprostred medzi 2 monitormi. Tj. pol vyskakovacieho okna je na ľavom a pol vyskakovacieho okna na pravom. Čiže musím myšou potiahnuť vyskakovacie okno za záhlavie a presunúť ho na jeden z dvoch monitorov.
  b) Doma mám otvorený display toho istého notebooku, nad ktorým mám pripojený jeden rozširujúci 4K monitor ... a tam mi to nerobí smile  Nech je program RQMoney presunutý v akomkoľvek monitore (základnm či rozširujúcom), vyskakovacie okná sa zjavujú v strede vždy "základného" monitora (tu displeja notebooku).

Ďalšie, ak niečo objavím neskôr.

Ďakujem albertoto za cenné pripomienky.
Preverím tie chybové správy pri overovaní aktualizácie verzie (pri štarte). Pri rozpočte som si všimol (na Tvojich náhľadoch z e-mailu), že sú tam vytvorené duplicity v kategóriách, čo by nemalo byť. Budem to musieť "prekopať".
Aktuálne sa programu nestíham venovať toľko, ako by som chcel (či už z časových ale aj zdravotných dôvodov). Prvé tri májové týždne nebudem mať k dispozícii počítač, takže nielenže nebudem môcť napredovať s programom, ale nebudem môcť ani poskytovať licenčné kľúče či odpovedať na e-maily (možno ani mazať spam v diskusnom fóre).