Topic: Softvér na sledovanie spotreby energií

Ahojte,
po vydaní RQ Money verzie 3.9.3 som sa pustil do zbrusu nového programu, v ktorom by sa mali dať evidovať spotreby energií v domácnosti (elektrina, plyn, studená a teplá voda, ...). Nie som ešte rozhodnutý, či takýto program vydať samostatne alebo ako súčasť RQ Money (napr. v menu Finančné nástroje). smile

Má niekto záujem o takýto program?
Bol by ten "niekto" ochotný pomôcť pri jeho vývoji (svojimi radami, návrhmi na vylepšenie, testovaním a pod.) ???

V prípade záujmu zverejním viac údajov i samotnú prvú betaverziu na otestovanie.

Re: Softvér na sledovanie spotreby energií

Samozrejme ja som už dávno po takom niečom apeloval. Ale do programovania sa nevyznám tak veľmi nepomôžem. Ako príklad uvádzam program Hlidam si (aj ho používam) ale je omezený počtom transakcií. Ak môžem navrhnúť tak by bolo lepšie aby táto možnosť bola v programe RQ Money. Ďakujem už len za touto úvahou.

Ahoj Slavik,
jsem pro tento program a v rámci možností budu pomáhat i při testování. Já ale nejsem pro jeho přidání do RQM. Jedině jako samostatný program a třeba by mohl obsahovat i spotřebu pohonných hmot automobilu, spotřebu vytápění dle radiátorů v paneláku atd... RQM funguje téměř dokonale (žádné reakce na fóru) a spojením s dalšim programem se stane opět složitějším a náchylnějším k chybám. Je to jen můj názor, uvidíme jak se vyjádří další uživatelé.
Zdraví Miloslav.

janklincok wrote:

Ako príklad uvádzam program Hlidam si (aj ho používam) ale je omezený počtom transakcií.

Program Hlidam si neviem nájsť nikde na webe. Hlavná stránka je už nefunkčná. sad Uvítam info, aká je posledná verzia programu a prípadne kde sa dá stiahnuť.

pejzlmiloslav wrote:

RQM funguje téměř dokonale (žádné reakce na fóru) a spojením s dalšim programem se stane opět složitějším a náchylnějším k chybám.

Súhlasím. Práve preto som chcel program vydať ako samostatný program. Po jeho odladení (keď bude bez chýb) môže byť súčasťou RQM. smile

Zdravím, nesľubujem vopred pomoc pri testovaní, nakoľko som posledné týždne/mesiace extrémne pracovne vyťažený.
Ale pre začiatok som tiež za to, aby to bol separátny program mimo RQMoney

6 (edited by janklincok 2024-06-08 13:13:09)

Ahoj Slavik, skús tento odkaz a potom stiahnuť všetko a rozbaliť winrarom (alebo iným). Mal by to byť ten software Hlidam si. Naozaj som ho už na internete nenašiel ani ja. Tak si pozri ak budeš mať čas.
Ahoj jano

Program som si stiahol, vďaka za zdieľanie.
Radšej ho potom odstráň z ponuky.
Budem ho cez víkend študovať, ale už teraz to robí problémy na WIN10, lebo chýbajú staré knižnice. Uvidím, či to rozchodím. Úvodná obrazovka sa mi javí dosť chaoticky. smile

8 (edited by janklincok 2024-06-21 09:58:35)

Dobre tak potom tento program Domáce hospodárstvo plus na nahliadnutie. Možno je prehľadnejší

Ahojte,
dnes vychádza prvá testovacia verzia môjho programu na sledovanie energií. Pracovne som program nazval EVENCO (The EVidence of the ENergy COnsumption) ale ak máte lepší nápad na názov programu (napr. RQ Energy big_smile), sem s ním. Priložený je aj malý demo súbor. Program zatiaľ zvláda len základnú evidenciu spotreby, nerieši žiadne finančné záležitosti (zálohy, vyúčtovanie, fakturáciu a pod.). Skrátka - je to zatiaľ len jednoduchý program. Uvítam prípadné chybové hlásenia (aby som ich mohol opraviť), návrhy na vylepšenie či dojmy z testovania.
Zatiaľ vydávam iba verziu pre WIN64 - sťahovať môžete odtiaľto (veľkosť ZIP súboru je 4,93 Mb).

Vyzerá dobre, len tam ešte dať tie zálohy, vyúčtovanie a fakturáciu. A neviem prečo je tam základný dátum 30.6.2024

Opravit jednotak na jednotka, nefunguje tlačítko NO při vypínání databáze. Písmena a čísla by chtělo mít možnost i při testování nastavit na větší velikost.

Ďakujem všetkým za cenné pripomienky k novému programu. Opravil som chyby a doplnil som viaceré nové funkcie:
- v Nastaveniach veľkosť písma (pre záznamy aj pre reporty)
- v hlavnom okne evidencia záloh + celkové vyúčtovanie

Testovaciu verziu 0.2 pre WIN64 môžete sťahovať odtiaľto (veľkosť ZIP súboru je 5,45 Mb). Opäť sú vítané pripomienky na vylepšenie a hlásenia o chybách.

Vyzerá pekne a dobre. Uža aby vyšla ostrá verzia lebo keď som si vytvoril svoju databázu ešte vo verzii 0.1 tak mi pri načítaní v tejto verzii 0.2 vrátilo údaje do demo verzia. Ale inak ok

Je to tak, zabudol som tožiž uviesť, že databáza z predošlej testovacej verzie nebude fungovať (menil som ešte štruktúru tabuliek v databáze). Takže ak bude verzia 0.2 bez chyby alebo len s kozmetickými úpravami, údaje z nej sa budú dať použiť aj v ostrej verzii.

Teraz som testoval a pri elektrine aj plyne by bolo ešte dať položku poplatok za merače (mesačný paušaál)

janklincok wrote:

Teraz som testoval a pri elektrine aj plyne by bolo ešte dať položku poplatok za merače (mesačný paušaál)

Je otázne, aké všetky náklady sledovať pri spotrebe energií (obzvlášť pri tej elektrickej). big_smile
Pretože na faktúre môžu byť okrem mesačného paušálu aj ďalšie položky, ktoré sa týkajú vyúčtovania:
- systémové služby
- podpora výkupu
- daň z elektriny
. silová elektrina
- činnosť zúčtovania
a ďalšie.

Aj kvôli prehľadnosti tabuľky (či tlačovej zostavy), aj kvôli náročnosti na naprogramovanie by som osobne tieto náklady evidoval v RQ MONEY a nie v EVENCO. 
EVENCO by malo byť hlavne o evidencii spotreby (odpočty meračov) a základné vyúčtovanie. Zmestiť tam všetky položky faktúry (hlavne za elektrinu) to dosť skomplikuje.

17 (edited by pejzlmiloslav 2024-07-17 09:18:09)

Souhlas, pokud možno co nejjednodušší pro přehlednost. Tady přibude také poplatek za sdílení elektřiny. Ani u studené a teplé vody nejsou ceny předvídatelné a stabilní. Také existují třeba řadové garáže, kde je hlavní elektroměr a k tomu několik podružných elektroměrů pro jednotlivé garáže. Zkrátka je mnoho různých položek navěšujících se na konečnou sumu. V EVENCO jde hlavně o to, mít přesný měsíční a potažmo roční přehled o spotřebě energií a vody. Pro kontrolu s jednotlivými ročními vyúčtováními od dodavatelů. Příslušné zálohové platby sledovat v RQM. Méně náročnosti, méně chyb zmatků a potřeb oprav.