1

Topic: Verze 3.9.3

Dobrý den,

na úvod bych chtěl napsat, že už více než 17 let používám denně RQ money k mojí plné spokojenosti a teprve nedávno jsem náhodou zaregistroval, že je venku úplně nová verze 3.x. S chutí jsem se proto pustil do testování a měl bych následující postřehy:

- Při importu transakcí do plánovače se neimportují přesuny
- V plánovači mi velmi chybí tlačítko "Upravit" celou řadu naplánovaných, ale dosud nezapsaných transakcí
- Pole "Popis" v plánovači, nebo při vkládání jednotlivých transakcí mi nedovolí vložit část řetězce, který je uložen v seznamu popisů (např. v seznamu mám "Příspěvek na domácnost" a pokud bych chtěl vložit záznam s popisem "Příspěvek", tak mi to tam vždy automaticky doplní i zbytek)
- Vadí mi, i když je to asi jenom zvyk, že kategorie podkategorie lze zobrazit pouze velkými písmeny. Verze 2x zobrazovala velikost písmen tak, jak jsem je vložil (první písmeno velké a ostatní malá). Má toto nové zobrazení nějaký důvod?

Přiznám se, že na začátku jsem poněkud tápal ohledně nové logiky kategorií / podkategorií, hlavně v souvislosti s kategorií "Přesun" z verze 2.x, ale musím říct, že se mi nový přístup líbí více hlavně v použití s přesuny mezi účty v různých měnách, což jsem dosud řešil zvláštní kategorií. Nicméně bych se chtěl zeptat na:

- U kategorií lze nastavit jejich Druh, ale u podkategorií ne. Proč to tak je? Má nastavení Druhu jiný smysl, než filtraci seznamu při vkládání nových transakcí?
- U verze 2.x jsem někdy využíval filtrování podle jednotlivých podkategorií spadajících pod různé kategorie, což nově není možné. Proč?
- Pokud tomu správně rozumím, tak kategorie "Převod" importovaná z verze 2.x je nyní vlastně nadbytečná a jednotlivé převody si mohu kategorizovat dle vlastního uvážení (např. výběry, měnové konverze, přesuny mezi účty, atd.) a pak tuto kategorii úplně vymazat...

Každopádně děkuji za vaši práci na programu a věřím, že i nová verze bude dobře a dlouho sloužit :-)

Re: Verze 3.9.3

Dobrý deň, zv

zv wrote:

Při importu transakcí do plánovače se neimportují přesuny

Nemám o tom informáciu. Testoval som to na manželkiných údajoch, presuny sa v plánovači naimportovali v poriadku. Nevylučujem však, že ak ste mali vo verzii 2.x presuny inak premenované (ako to bolo prednastavené programom), ich import mohol zlyhať. V takom prípade uvítam aspoň časť testovacej vzorky s presunmi, kde import v plánovači zlyhal (súbor RQM). Pokúsim sa zistiť, prečo k importu nedošlo

zv wrote:

V plánovači mi velmi chybí tlačítko "Upravit" celou řadu naplánovaných, ale dosud nezapsaných transakcí

Toto tlačidlo nie je viac potrebné. Všetky úpravy plánovaných transakcií sa dajú robiť priamo v pravej časti okna, kde je zoznam vygenerovaných platieb. Označíte si príslušné platby a môžete ich upravovať podľa ľubovôle. Ak potrebujete zmeniť alebo vymazať dátum úhrady, opäť je potrebné označiť príslušné platby a pravým tlačidlom myši vyvolať kontextové menu s príkazmi.
https://rqmoney.eu/img/platby.png

zv wrote:

Pole "Popis" v plánovači, nebo při vkládání jednotlivých transakcí mi nedovolí vložit část řetězce, který je uložen v seznamu popisů (např. v seznamu mám "Příspěvek na domácnost" a pokud bych chtěl vložit záznam s popisem "Příspěvek", tak mi to tam vždy automaticky doplní i zbytek)

Aktuálne sa nedá vypnúť automatické dopĺňanie textu, skúsim to do nastavení doplnniť.

zv wrote:

Vadí mi, i když je to asi jenom zvyk, že kategorie podkategorie lze zobrazit pouze velkými písmeny. Verze 2x zobrazovala velikost písmen tak, jak jsem je vložil (první písmeno velké a ostatní malá). Má toto nové zobrazení nějaký důvod?

V nastaveniach programu (v sekcii Transakcie) sa dajú podkategórie nastaviť na malé písmená. Veľkosť písma som spočiatku zvolil kvôli menším komplikáciám pri SQL dotazoch (kde hlavne diakritické znamienka robia stále problém pri vyhľadávaní - napr. š a Š sú dva rôzne znaky). Súhlasím, že pre užívateľa by bolo možno prehľadnejšia vlastná veľkosť písmen, ale teraz sa mi to už nedá zmeniť - programátorsky by to bol zásah do celého programu (aj databázy).

zv wrote:

U kategorií lze nastavit jejich Druh, ale u podkategorií ne. Proč to tak je?

Aby sa nemiešali hrušky s jablkami. big_smile Vysvetlím.
Nastavenie poľa DRUH je umožnené len za jedným účelom - aby sa užívateľovi ľahšie vyberalo pri novej transakcii z veľkého množstva kategórií a podkategórií. Takže ak si vyberie napr. typ transakcie VÝDAJ, skryjú sa mu všetky kategórie s druhom PRÍJEM (a naopak). Ak by som DRUH povolil aj pri podkategórii, užívateľ by si mohol (napr. omylom) nastaviť kategóriu ako príjmovú a podkategóriu ako výdajovú. Ako by potom program filtroval pri novej transakcii? Ak je kategória iba jedného druhu, nech si ju užívateľ označí (ako príjom, výdaj alebo presun). Ale ak je kategória viacdruhová, nech si ju užívateľ neoznačí druhom a potom sa bude ponúkať zakaždým.

zv wrote:

Má nastavení Druhu jiný smysl, než filtraci seznamu při vkládání nových transakcí?

Nie, nemá. smile

zv wrote:

U verze 2.x jsem někdy využíval filtrování podle jednotlivých podkategorií spadajících pod různé kategorie, což nově není možné. Proč?

Túto funkcionalitu som doteraz odkladal (priznávam), nie je v tom iný význam. Najbližšia verzia by už toto mala mať umožnené.

zv wrote:

Pokud tomu správně rozumím, tak kategorie "Převod" importovaná z verze 2.x je nyní vlastně nadbytečná a jednotlivé převody si mohu kategorizovat dle vlastního uvážení (např. výběry, měnové konverze, přesuny mezi účty, atd.) a pak tuto kategorii úplně vymazat..

Áno, verzia 3.x udržiava kategóriu PREVOD len z historického dôvodu. Ak užívateľ nepotrebuje túto kategóriu, môže aktuálne prevody prehodiť na iné kategórie a kategóriu PREVOD vymazať. Domnievam sa však, že vždy bude potrebná táto kategória, pretože nie vždy sa dá prevod prehodiť na bežné kategórie. Je to však vec zvyku a pohľadu užívateľa na systém evidencie.

zv wrote:

Každopádně děkuji za vaši práci na programu a věřím, že i nová verze bude dobře a dlouho sloužit :-)

Aj ja ďakujem za ochotu podeliť sa so skúsenosťami pri testovaní verzie 3.x a prajem ďalšie roky spokojnosti s programom.

Od vydania poslednej stabilnej verzie RQ MONEY v3.9.3 som si dal od RQ MONEY pauzu, pretože som dorábal program EVENCO (na sledovanie spotreby energií v domácnosti). Od budúceho týždňa sa navraciam k RQ MONEY, kde plánujem ešte opraviť nejaké drobné chyby, sprístupním filter na podkategórie a pridám novú funkcionalitu, týkajúcu sa spotreby energií (nebude mať nič spoločné s programom EVENCO).

3

Dobrý den, Slavik,

zv wrote:

Při importu transakcí do plánovače se neimportují přesuny.

Slavik wrote:

Nemám o tom informáciu. Testoval som to na manželkiných údajoch, presuny sa v plánovači naimportovali v poriadku. Nevylučujem však, že ak ste mali vo verzii 2.x presuny inak premenované (ako to bolo prednastavené programom), ich import mohol zlyhať. V takom prípade uvítam aspoň časť testovacej vzorky s presunmi, kde import v plánovači zlyhal (súbor RQM). Pokúsim sa zistiť, prečo k importu nedošlo

Ano, přesuny jsem měl přejmenované z původního "TRANSFER" na "Převod" - kombinace malé, velké písmeno, diakritika :-) Když jsem to přejmenoval zpět a zkusil import, tak se položky sice importují, ale v seznamu plánovače je uvedena místo nulové sumy, suma odpovídající dvojnásobku přesouvané částky. Mohu poslat svoji databázi, ale je tam asi 30tis záznamů :-)

zv wrote:

V plánovači mi velmi chybí tlačítko "Upravit" celou řadu naplánovaných, ale dosud nezapsaných transakcí.

Slavik wrote:

Toto tlačidlo nie je viac potrebné. Všetky úpravy plánovaných transakcií sa dajú robiť priamo v pravej časti okna, kde je zoznam vygenerovaných platieb. Označíte si príslušné platby a môžete ich upravovať podľa ľubovôle. Ak potrebujete zmeniť alebo vymazať dátum úhrady, opäť je potrebné označiť príslušné platby a pravým tlačidlom myši vyvolať kontextové menu s príkazmi.

Ano, je možné jednotlivé platby měnit zde, ale změna se pak bohužel nepropíše do levé části okna. Typicky mám v seznamu platby za energie na několik let dopředu a v případě zdražení platbu navýším a to se pak propíše do pravé části okna. Pokud ovšem udělám změnu vpravo, tak nalevo vidím stále původní sumy, které již nejsou aktuální. Po čase pak seznam v levé části okna přestane úplně dávat smysl a namísto informace o výše příští pravidelné platby pouze informuje o tom jaká byla výše platby, když jsem ji zadával. Z toho důvodu mi tlačítko "Upravit", kterým by se změnila celá řada naplánovaných, ale dosud nezapsaných transakcí, nadbytečné nepřipadá a přimlouval bych se o jeho navrácení.

zv wrote:

Pole "Popis" v plánovači, nebo při vkládání jednotlivých transakcí mi nedovolí vložit část řetězce, který je uložen v seznamu popisů (např. v seznamu mám "Příspěvek na domácnost" a pokud bych chtěl vložit záznam s popisem "Příspěvek", tak mi to tam vždy automaticky doplní i zbytek)

Slavik wrote:

Aktuálne sa nedá vypnúť automatické dopĺňanie textu, skúsim to do nastavení doplnniť.

OK

zv wrote:

Vadí mi, i když je to asi jenom zvyk, že kategorie podkategorie lze zobrazit pouze velkými písmeny. Verze 2x zobrazovala velikost písmen tak, jak jsem je vložil (první písmeno velké a ostatní malá). Má toto nové zobrazení nějaký důvod?

Slavik wrote:

V nastaveniach programu (v sekcii Transakcie) sa dajú podkategórie nastaviť na malé písmená. Veľkosť písma som spočiatku zvolil kvôli menším komplikáciám pri SQL dotazoch (kde hlavne diakritické znamienka robia stále problém pri vyhľadávaní - napr. š a Š sú dva rôzne znaky). Súhlasím, že pre užívateľa by bolo možno prehľadnejšia vlastná veľkosť písmen, ale teraz sa mi to už nedá zmeniť - programátorsky by to bol zásah do celého programu (aj databázy)

Rozumím, zkusím si na to zvyknout :-)

zv wrote:

U kategorií lze nastavit jejich Druh, ale u podkategorií ne. Proč to tak je?

Slavik wrote:

Aby sa nemiešali hrušky s jablkami. big_smile Vysvetlím.
Nastavenie poľa DRUH je umožnené len za jedným účelom - aby sa užívateľovi ľahšie vyberalo pri novej transakcii z veľkého množstva kategórií a podkategórií...

Pokud je to opravu pouze za účelem předvýběru při zadávání nové transakce, tak tomu rozumím. Popravdě řečeno mě zrovna tato funkce přijde nadbytečná, protože dříve nebo později jsem v každé kategorii potřeboval zadat jak výdaj, tak příjem (např. vrácení zboží, přeplatek elektřiny,...). Takže nová obecná definice kategorií mi přijde skvělá.

zv wrote:

U verze 2.x jsem někdy využíval filtrování podle jednotlivých podkategorií spadajících pod různé kategorie, což nově není možné. Proč?

Slavik wrote:

Túto funkcionalitu som doteraz odkladal (priznávam), nie je v tom iný význam. Najbližšia verzia by už toto mala mať umožnené.

OK.

zv wrote:

Pokud tomu správně rozumím, tak kategorie "Převod" importovaná z verze 2.x je nyní vlastně nadbytečná a jednotlivé převody si mohu kategorizovat dle vlastního uvážení (např. výběry, měnové konverze, přesuny mezi účty, atd.) a pak tuto kategorii úplně vymazat...

Slavik wrote:

Áno, verzia 3.x udržiava kategóriu PREVOD len z historického dôvodu. Ak užívateľ nepotrebuje túto kategóriu, môže aktuálne prevody prehodiť na iné kategórie a kategóriu PREVOD vymazať.

Perfektní, tohle mi ve verzi 2.x také chybělo.

Slavik wrote:

Od budúceho týždňa sa navraciam k RQ MONEY, kde plánujem ešte opraviť nejaké drobné chyby, sprístupním filter na podkategórie a pridám novú funkcionalitu, týkajúcu sa spotreby energií (nebude mať nič spoločné s programom EVENCO).

Spotřeba energií bude zajímavá funkce, kterou možná využiji - zatím si spotřebu eviduji v excelovské tabulce. Pokud bych ale měl navrhnout nějaká další vylepšení, tak by to bylo:

- Možnost přiložit k záznamu externí soubor - typicky scan účtenky od dražšího spotřebiče kvůli záruce, vyúčtování spotřeby energií, faktura za opravu auta s jednotlivými položkami,...
- Kurzovní lístky - používám váš program kuli_CNB :-)

Myslíte, že by to do verze 3.x vůbec bylo možné implementovat?

zv wrote:

přesuny jsem měl přejmenované z původního "TRANSFER" na "Převod" - kombinace malé, velké písmeno, diakritika :-) Když jsem to přejmenoval zpět a zkusil import, tak se položky sice importují, ale v seznamu plánovače je uvedena místo nulové sumy, suma odpovídající dvojnásobku přesouvané částky.

Skontrolujte si, či máte vo verzii 2.x takto nastavené kategórie TRANSFER pred importom:
https://rqmoney.eu/img/transfer.png

zv wrote:

Pokud ovšem udělám změnu vpravo, tak nalevo vidím stále původní sumy, které již nejsou aktuální. Po čase pak seznam v levé části okna přestane úplně dávat smysl a namísto informace o výše příští pravidelné platby pouze informuje o tom jaká byla výše platby, když jsem ji zadával.

Áno, je to tak, ľavá časť aktuálne prestane dávať zmysel. Ak si nájdem čas, môžem to aktualizovať (na prvý a posledný dátum vygenerovaných platieb a na všetky ostatné údaje poslednej platby (suma, účet, kategória a pod.). Aktuálne to časovo nestíham.

zv wrote:

Pokud bych ale měl navrhnout nějaká další vylepšení, tak by to bylo:
- Možnost přiložit k záznamu externí soubor - typicky scan účtenky od dražšího spotřebiče kvůli záruce, vyúčtování spotřeby energií, faktura za opravu auta s jednotlivými položkami,...

Túto funkciu mám v pláne už dlhšie, pretože by nebola tak náročná na spracovanie. Dokonca už je v databáze predpripravená tabuľka attachments, ktorú mi stačí už len využiť. V každom prípade by sa však do databázy neukladali samotné dokumenty (lebo veľkosť databázy by enormne vzrástla), ale len odkazy k dokumentom (uloženým niekde na disku). Ak niekto používa databázu napr. na USB kľúči, pri zapojení na iné PC by sa tieto odkazy zobrazovali, ale neboli by funkčné (t. j. dokument by sa nedal otvoriť).

zv wrote:

- Kurzovní lístky - používám váš program kuli_CNB :-)

Ako uvádzate, kurzové lístky som spracoval v programe RQ KULI, takže už to nebudem dorábať do RQ MONEY (hlavne z časového hľadiska). Aktuálne som dokončil a vydal program EVENCO. Ale hlavne - leto je v plnom prúde, sú dovolenky, kvantum práce v záhradke a pri včelách, takže budem rád, ak aspoň niektoré základné opravy a jednoduché funkcie budem stíhať v RQ MONEY. Aj ja si potrebujem po práci vo svojom voľnom čase oddýchnuť (zvlášť čím som starší smile).

5

Slavik wrote:

Skontrolujte si, či máte vo verzii 2.x takto nastavené kategórie TRANSFER pred importom:
https://rqmoney.eu/img/transfer.png

Slavik wrote:

Áno, je to tak, ľavá časť aktuálne prestane dávať zmysel. Ak si nájdem čas, môžem to aktualizovať (na prvý a posledný dátum vygenerovaných platieb a na všetky ostatné údaje poslednej platby (suma, účet, kategória a pod.). Aktuálne to časovo nestíham.

Ano, takto jsem to měl nastaveno a pak import zafungoval, ale levá část seznamu obsahovala některé nesmyslné údaje. Ale už jsme se shodli, to by časem obsahovala stejně, takže nejjednodušší řešení je položku smazat a zadat znovu...

Slavik wrote:

Túto funkciu mám v pláne už dlhšie, pretože by nebola tak náročná na spracovanie. Dokonca už je v databáze predpripravená tabuľka attachments, ktorú mi stačí už len využiť. V každom prípade by sa však do databázy neukladali samotné dokumenty (lebo veľkosť databázy by enormne vzrástla), ale len odkazy k dokumentom (uloženým niekde na disku). Ak niekto používa databázu napr. na USB kľúči, pri zapojení na iné PC by sa tieto odkazy zobrazovali, ale neboli by funkčné (t. j. dokument by sa nedal otvoriť).

To by mi nevadilo. Pokud by odkazy byly uloženy relativně vůči umístění programu, tak by to fungovalo i na USB klíči.

Slavik wrote:

Ako uvádzate, kurzové lístky som spracoval v programe RQ KULI, takže už to nebudem dorábať do RQ MONEY (hlavne z časového hľadiska). Aktuálne som dokončil a vydal program EVENCO. Ale hlavne - leto je v plnom prúde, sú dovolenky, kvantum práce v záhradke a pri včelách, takže budem rád, ak aspoň niektoré základné opravy a jednoduché funkcie budem stíhať v RQ MONEY. Aj ja si potrebujem po práci vo svojom voľnom čase oddýchnuť (zvlášť čím som starší smile).

Myslel jsem to spíše tak, že integrace s kurzovými lístky by umožnila nové funkce např. souhrny mezi účty s různými měnami, předvyplňování kurzu při konverzi měn, atd. Je otázka, jestli by to už nebylo na úkor přehlednosti. Nicméně, jak jsem už psal v jiném vlákně, tato vylepšení pro mě nejsou až tak zásadní a aktuálně má pro mě RQM o tolik horší ergonomii ovládání, že jsem se raději vrátil k verzi 2.4.3. Počkám si raději na novou verzi - věřím, že časem to určitě vylepšíte :-)

zv wrote:

Možnost přiložit k záznamu externí soubor - typicky scan účtenky od dražšího spotřebiče kvůli záruce, vyúčtování spotřeby energií, faktura za opravu auta s jednotlivými položkami.

Pripravovaná verzia 3.10 bude disponovať touto funkciou.

zv wrote:

U verze 2.x jsem někdy využíval filtrování podle jednotlivých podkategorií spadajících pod různé kategorie, což nově není možné.

Pripravovaná verzia 3.10 umožní filtrovanie podľa podkategórií, spadajúcich pod rôzne kategórie.